prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.06.2018 8:39:00

Známe problémy Osoblažska a chceme je řešit

Známe problémy Osoblažska a chceme je řešit

Kraj pomůže Osoblažsku, na zvýšení jeho atraktivnosti vyčlení osm milionů

Oblast Osoblažska čekají v letošním roce velké změny. Obyvatelé tohoto mikroregionu se mohou těšit na vyspravené nádraží, nový rekreační areál v Bohušově či relaxační park ve Slezských Pavlovicích. Kraj podpoří tyto projekty téměř 8 miliony korun. Ve čtvrtek 14. června 2018 o tom rozhodlo Zastupitelstvo Moravskoslezského kraje.

„Moravskoslezský kraj lidem nabízí spoustu možností i vyžití. Na mapě jsou ale také místa, které mohou působit, jako by se na ně zapomínalo. Ale není tomu tak. O oblasti Osoblažska víme, známe její problémy a chceme je systémově řešit. Důkazem jsou nejen plánované projekty, na které přispějeme, ale i to, že hned v příštím měsíci bude mít Rada Moravskoslezského kraje výjezdní jednání právě v tomto mikroregionu,“ uvedl hejtman Moravskoslezkého kraje Ivo Vondrák a dodal, že osobní setkání se starosty tamních obcí a zástupci spolků jistě přinese spoustu inspirativních podnětů a diskuzí o nejrůznějších rozvojových záměrech.

„Na Osoblažsku je krásně, je tam ale tvrdý život. Tuto oblast dlouhodobě trápí nedostatek pracovních míst, chybí tu vhodná infrastruktura. Věřím, že pozvednutí turistického ruchu nabídne místním lidem nejen společenské a kulturní vyžití, ale hlavně, že regionu pomůže ekonomicky,“řekl náměstek hejtmana pro cestovní ruch Jan Krkoška.

Během letošní sezóny dojde ke kompletní rekonstrukci nádraží včetně nástupišť v železniční stanici Slezské Rudoltice a v objektu dnes nevyužívaného tzv. „železničního hradla“ ve stanici Třemešná ve Slezsku. Slavnostní otevření se plánuje na počest výročí 100 let České republiky a 120 let od zahájení úzkokolejné trati z Třemešné do Osoblahy, hlavní turistické atrakce regionu.

Proměnu podstoupí také Bohušov. Díky podpoře Moravskoslezského kraje se vybuduje nová lávka přes řeku Osoblaha, a tím se turisté i místní snadno a rychle dostanou ke zřícenině hradu Fulštejn. Zkrátka nepřijde ani obec Slezské Pavlovice na severním okraji mikroregionu. Do konce srpna se děti, dospělí i senioři mohou těšit na kompletně nový odpočinkový a relaxační park. Při jeho návštěvě jim budou k dispozici herní a cvičební pomůcky a také příjemná atmosféra parku s novými stromy a zelení.SPORT MUSÍ BÝT DOSTUPNĚJŠÍ! Připadá mi velice smutné, že se musí v médiích objevovat články typu „jak děti motivovat ke sportu“. S nostalgií vzpomínám na své dětství, kdy jsme sportem trávili každé odpoledne. Sotva jsme hodili domů aktovku nebo batoh s učebnicemi, už jsme řádili na hřišti nebo v lese. A že se hrálo her, při kterých se tělo kluků i děvčat rozhýbalo… Vybíjená, honěná, šplh, skákání oblíbeného panáka nebo gumy a mnoho dalších. Dnes je doba jiná a děti si často raději povídají s kamarády po telefonu nebo přes sociální sítě, aniž by musely vystrčit nos z domu. Není tedy divu, že děti také přibírají na váze. Ano, žijeme v uspěchané době a rodiče by se nad tímto měli vážně zamyslet, nicméně jsem přesvědčen o tom, že „své“ dělá i nedostatečné financování sportu. Vždyť děti, které by se chtěly věnovat konkrétnímu sportovnímu odvětví, často nemají šanci, případně jsou poplatky za členství v oddílech pro rodiče odrazující. Mnoho zejména malých vesnických klubů, které považuji za klíčové, totiž musí obracet každou korunu, a tak zvyšuje poplatky. Je třeba sport zpřístupnit všem a jednotlivým klubům zajistit kvalitní a předvídatelný zdroj financování. O to se také maximálně snažím jak v rámci Senátu, tak i Zlínského kraje a jsem rád, že jsme v této oblasti již prvních úspěchů dosáhli.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama