prof. Ing. Simeon Karamazov, Dr.

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.10.2015 18:38:44

Zbytečné omezování prodeje a svobody

Zbytečné omezování prodeje a svobody

Návrh na zavření obchodů s prodejní plochou přes 200 metrů čtverečních ve vybrané svátky není nic jiného než snaha vlády regulovat, jak občané tráví svůj volný čas.

Jedná se tak o další ze série opatření, které mají jasný cíl – omezit naši svobodu rozhodování.

Nakupování beru jako nutnost 

Nakupování vnímám hlavně jako nutnost; ve volném čase mnohem raději vyrazím za sportem nebo do přírody.
 
Nikdy by mě ale nenapadlo nutit ostatní, aby svůj čas trávili stejně. Jiní lidé raději o svátcích nakupují, protože to mají jako koníček, mnozí ale prostě nemají jindy čas si porovnat nabídky a nakoupit. To senátory, kteří návrh vymysleli a schválili, zjevně nezajímá. Sami asi mají dostatek času na nákupy ve všední dny. 

Senátní návrh je nebezpečný, protože nerozlišuje mezi veřejným a soukromým životem. Levice bohužel ráda reguluje osobní život lidí a stále častěji nám prostřednictvím státu chce nařizovat, jak se chovat v soukromém životě. 

Do toho ani politici, ani jiné veřejné instituce nemají strkat nos, jedná se totiž o prostor každého člověka, na který stát nemá nárok.

Právě zásahy do osobního prostoru se mění svoboda v autoritářství, otevřené režimy v totality. Zatím jde o zákonnou regulaci, co ve volném čase nemáme dělat. Od toho je jen krůček k tomu, kdy nám budou chtít přikazovat, co ve volném čase dělat. Nerad bych se přitom vracel do doby vynucených účastí na takzvaně "spontánních oslavách", nebo k povinnému vyvěšování vlajek, ať už barvy rudé či modré. 

Stát by měl omezovat a postihovat takové jednání, které je škodlivé nebo nebezpečné. Co je ale nebezpečného na nakupování o státním svátku? Občané nakupující o svátcích rozhodně ničemu škodí. 

Zaměstnanci obchodů si obvykle berou směny o svátcích dobrovolně, protože jsou spojeny s lepším finančním ohodnocením. Stejně tak větší spotřeba pomáhá ekonomice. 

Návrh vede k rušení pracovních míst 

Návrh senátorů ČSSD naopak škodí zaměstnancům a povede k rušení pracovních míst. Na menší počet prodejních hodin bude logicky zapotřebí méně stálých zaměstnanců a brigádníků. Poškodí tak v první řadě ty, které by měla levice nejvíce chránit. 

Návrh zákona o otevírací době vůbec neměl dojít před poslance. Hledání řešení pro neexistující problémy pouze ubírá čas, který bychom měli věnovat důležitějším otázkám a výzvám. 

Tím mám na mysli například uprchlickou krizi, nebo nesmyslně roustoucí státní výdaje. 

K tomu jsme totiž na rozdíl od zasahování do soukromého života občanů byli zvoleni.

prof. Ing. Simeon Karamazov, Dr.
poslanec PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama