prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2019 17:22:00

Návrh by měl výrazně ušetřit čas lékaře

Návrh by měl výrazně ušetřit čas lékaře

Projev na 9. schůzi Senátu 12. června 2019 k návrhu zákona o nemocenském pojištění

 Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové,

jsem rád, že jsem byl zase nejrychlejší, málokdy se mi to stává. Musím říci, doplnil bych paní senátorku Šromovou z jednání zdravotnického výboru, v tom, že to jednání bylo zajímavé, bylo ostré z hlediska členů zdravotnického výboru, k mému potěšení a zároveň překvapení, ti, kteří tam byli vysláni, tak na všechny otázky a podněty odpověděli přiléhavě, to znamená správně. Nebyla tam žádná pochybnost o tom, že ten výklad nebo ty otázky budou někde ve vzduchu. Pak také to hlasování proběhlo tak, jak proběhlo, nikdo nebyl proti. Sedm členů toho výboru bylo pro. Já se přiznám, že málokdy chválím, nemá se příliš chválit, já bych tady pochválil paní ministryni a její spolupracovníky za to, že to odmakali, že skutečně velmi poctivě reagovali na všechny připomínky ze zdravotnického prostředí, z prostředí sociálního. Ty připomínky nebyly úplně liché, nebyly úplně jednoduché. Já jsem zpočátku byl velmi kritický a velmi opatrný k tomu návrhu, mně šlo o to, aby nevznikl další papír, další způsob přihlašování do nějakého serveru, a tím se ta práce toho lékaře ještě více znesnadnila, lékaři nemají rádi administrativu, podle posledního výzkumu nebo průzkumu Společnosti praktických lékařů až 50 % doby stráví ten lékař administrativou.

Tento návrh, tak jak byl připomínkován, tak jak bylo na připomínky reagováno, by měl výrazně ušetřit čas toho lékaře. Podle mé soukromé ankety u několika praktických lékařů by to mělo být až 2 hodiny týdně. Já jsem byl překvapen a jsem zároveň potěšen. Pokud se týká mě jako nemocničního lékaře, tak mi šlo o to, abych nemusel se přihlašovat do dalšího serveru, do dalšího portálu ČSSZ, abych jedním kliknutím ve svém programu, na svém počítači se dokázal dostat k formuláři o elektronické neschopence, tu zase bez nějakého velkého násilí a úsilí mohl odeslat a podepsat. To všechno tam v současné době funguje. Je to na principu B2B, čili není tam nic, co by mně z hlediska uživatelského jako lékaři vadilo. Potěšilo mě i to, že by měla se zrušit tzv. evidenční kniha, čili další papírování, které jsme měli na ambulancích, jako evidenční kniha neschopenek by díky tomuto byla zrušena.

Ti klienti nebo ti práceneschopní budou vybaveni jedním papírem, aby měli něco doma pro případ dlouhodobé neschopnosti, já to považuji za ještě přípustné a možné. Takže já bych z hlediska uživatelů vás, neuživatele tohoto systému, poprosil o schválení.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama