prof. MUDr. Vlastimil Válek , CSc., MBA, EBIR

  • TOP 09
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2022 19:09:00

Konečně je tam miliarda na nákup očkovacích látek

Konečně je tam miliarda na nákup očkovacích látek

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 26. října 2022 k návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2023.

Děkuji, paní předsedající. Já se, dámy a pánové, omlouvám, že takhle zneužívám přednostního práva, ale vystupoval kolega Špičák a jiní moji kolegové, já si troufnu říct přátelé, s kritikou, a já bych chtěl shrnout situaci s rozpočtem zdravotnictví, plus poděkovat vám, a tím bych začal. Chtěl bych poděkovat všem poslancům napříč politickým spektrem za podporu několika pozměňovacích návrhů, jednak za podporu pozměňovacího návrhu valorizace úhrad za státní pojištěnce, že po třiceti letech se podařilo něco, o co se snažili všichni ministři od revoluce. Naší Sněmovně se to podařilo, a já za to velmi děkuji a tím pádem mohu měnit zdravotnictví tak, aby se zlepšovala dostupnost, aby se zvyšovala kvalita a aby ta péče byla stále lepší.

Za druhé bych chtěl poděkovat, a to s tím souvisí, za podporu pozměňovacího návrhu a domnívám se, pokud si to správně pamatuji, že tady snad nebyl jediný hlas proti, stran navýšení fondu prevence zdravotních pojišťoven na trojnásobek. To si myslím, že byl zase nesmírně důležitý krok a zvláště v dnešní době je fond prevence něco, co je velmi důležité, pomáhá to v prevenci řady onemocnění. Já bych chtěl využít i této příležitosti, aby si diváci uvědomili, že každá pojišťovna nabízí řadu programů z fondu prevence a je škoda o tuto podporu nežádat. Podívejte se, co vaše pojišťovna nabízí, podívejte se, jaké benefity nabízí, využijte toho. A chtěl bych vás požádat, než se dostanu k vlastnímu rozpočtu, kolegyně a kolegové napříč politickým spektrem, vás, co sedíte ve správních radách pojišťoven, za Poslaneckou sněmovnu, prosím, pokud tam přijde jakýkoliv návrh na podporu z fondu prevence, buďte vstřícní, prosaďte to na správních radách. Ministerstvo zdravotnictví připravuje nějaký komplexní materiál pro správní rady tak, aby ty fondy prevence byly opravdu racionálně využívány. Tady vás velmi prosím o podporu. Bez ní to nepůjde, já ve správní radě nesedím. Ovlivníte to jenom vy.

Příjmy Ministerstva zdravotnictví v příštím roce budou ve výši 5,5 - 5,7, ale řekněme 5,6 miliard. Ty příjmy se skládají z daňových příjmů ve výši 30 miliónů korun a z nedaňových příjmů organizačních složek státu včetně ústředního orgánu ve výši těch 5,5 miliardy. Je potřeba říct, a to je důležité, že z prodeje vakcín počítáme s příjmy 1 miliarda a my bychom se postupně chtěli dostat z toho režimu stát nakupuje, co se neaplikuje, to je čistá ztráta, co se aplikuje, platí pojišťovna do režimu nakupuje a pojišťovna respektive dováží distributor, nakupuje pojišťovna (???).

Pracujeme na tom na úrovni Evropské unie a myslím, že v řadě případů se nám podařil velký úspěch. Koneckonců o tom svědčí to, že dneska máme v České republice dostupnou poslední vakcínu od firmy Pfizer, tedy vakcínu na mutaci čtyři pět a je dostupná v celé Evropské unii.

Je potřeba ještě říct, že ty ostatní nedaňové příjmy budou ve výši 50 miliónů korun.

Celkové výdaje, a to je asi daleko důležitější, budou ve výši 15,6 miliardy korun. Z této částky ty výdaje 4,5 miliardy tvoří výdaje kryté z rozpočtu Evropské unie, to znamená zhruba 33 % jsou peníze Evropské unie a 66 % jsou peníze, které dává český stát. 1,8 miliardy činí výdaje na výzkum, vývoj a inovace ve zdravotnictví, tedy podpora Agentury pro zdravotnický výzkum a já jsem garantoval a sliboval, že budu intenzivně Agenturu podporovat a budu v tom pokračovat. My samozřejmě budeme muset racionalizovat práci AZV a tady byly určité výhrady, které já intenzivně slyším, debatuji s vedením AZV a jsem rád, že vedení AZV k tomu přistupuje velmi dobře. Já bych chtěl podpořit i projekty, které jsou na zaměřeny na veřejné zdraví a právě tady tyto téměř dvě miliardy v příštím roce pro toto mají sloužit.

Konečně je tam miliarda korun, kterou máme zablokovanou na nákup očkovacích látek. Já počítám s tím, že v příštím roce se velmi pravděpodobně objeví očkovací látka velmi pravděpodobně od firmy Moderna, která bude současně použitelná proti chřipce a covidu, bude to jednodávková vakcína proti oběma těmto nemocem a na nákup eventuální podobné vakcíny, která by byla schválena EMA a byla standardně použitelná, mám právě zablokovanou tu částku ve výši jedné miliardy.

Běžné výdaje kapitoly 335, což je rozpočet Ministerstva zdravotnictví, jsou navrhovány ve výši zhruba osm miliard korun. Je to o něco víc, než osm miliard, ale osm miliard. Tato částka zahrnuje provoz 20 organizačních složek státu, příspěvky na provoz zřízení příspěvkových organizací, výdaje na nákup některých prostředků, výdaje na výzkum, inovaci, na národní zdravotnické dotační programy, na provoz lékařské záchranné služby.

Tady bych chtěl říct, že kromě těch financí, které přímo dáváme, jsme v úhradové vyhlášce navýšili, navýšili, peníze pro lékařskou záchrannou službu o 1,5 miliardy, o 1,5 miliardy. Specializační vzdělávání je samozřejmě nedílnou složkou. Zdůraznil bych 50 milionů, které půjdou a jdou už dneska. První diskuze proběhly na automatizaci systému akreditace, což pravděpodobně nejvíc zajímá mladé lékaře, studenty lékařských fakult a lékařské fakulty.

Já bych rád, abychom v příštím roce mohli říct někdy ke konci, jsme v cíli a žádosti o akreditace budou podávány elektronicky, schvalovány elektronicky a ukončili jsme papírování. Na to jde 50 milionů, na nákup, vývoj a implementaci příslušného programu, který bude samozřejmě zdarma k dispozici lékařským fakultám. Pochopitelně to probíhá v intenzivní debatě s děkany lékařských fakult.

Tady bych využil tohoto místa a chtěl bych poděkovat asociaci děkanů v čele s panem profesorem Repkem za opravdu vynikající spolupráci, za nesmírně konstruktivní podněty, včetně návrhu na reorganizaci doškolováků, respektive institutu pro další vzdělávání v Praze, ILFu tedy, jak ho někteří také znají. Včetně toho, jak předložili ty svoje návrhy na koordinaci korů, sorů (?), vzdělávacího institutu kateder a kolegia děkanů. I tady na mikrofon zopakuji to, co jsem jim řekl. To, co navrhujete, rozhodně budu prosazovat a dosáhneme toho.

Samozřejmě část těch peněz je připravena pro financování Českého červeného kříže, což je organizace z mého pohledu velmi důležitá a zaslouží si svoji podporu. Koneckonců býval jsem po revoluci určitý čas místopředsedou této organizace a jsem jejím členem. Takže tady ano, přiznávám se na mikrofon na jakýsi malý střet zájmů. Ale doufám, že není tak silný, aby to vedlo k nějakým kritikám.

Výdaje na financování národních programů reprodukce majetku činí 2 miliardy 200 milionů. Je potřeba se pobavit o financování společných programů České republiky a Evropské unie. Tady na výdaje spolufinancované z rozpočtu Evropské unie je uvolněno 4,5 miliardy a dalších 800 milionů pak na kofinancování ze státního rozpočtu, aby ty projekty byly opravdu realizovatelné.

Já jsem si objel všechna zařízení, která jsou v současné chvíli zapojena do těch projektů. Všechny ty projekty jsem si osobně zkontroloval, zvu si každý týden postupně jednotlivé ředitele se svými týmy a chci mít jistotu, že ani koruna nepřijde nazmar. Slíbil jsem na vládě ministru financí a tady to rád zopakuji, že to, co máme v rozpočtu, utratíme efektivně ku prospěchu pacientů.

Opravdu chci poděkovat v této chvíli ředitelům přímo řízených organizací, protože těch se to hlavně týká, že ta spolupráce se opravdu posunula. Troufnu si pochválit nejenom Motol, Fakultní nemocnici Brno, Olomouc, Ostravu. Ale půjdu tak daleko, že pochválím na tomto místě Královské Vinohrady. Pochválím teď už bez uzardění nejenom samozřejmě Všeobecnou fakultní nemocnici Homolku a další, ale i Thomayerovu nemocnici. Pochopitelně velmi daleko je Fakultní nemocnice Plzeň, kde ty projekty, které z těchto částek budou financovány, stejně jako v Hradci Králové, jsou opravdu připraveny dokonale, takže moje obavy jsou signifikantně blízké nule.

Chtěl bych zdůraznit šest položek. Ta první se týká valorizace platů, včetně povinných odvodů placených zaměstnavatelem, tedy zaměstnanců ne Ministerstva zdravotnictví, ale všech těch organizací, které pod ministerstvo patří. A tady to navýšení oproti letošnímu rozpočtu je o 134 milionů korun.

Pak bych chtěl zmínit podíl státního rozpočtu na projekty spolufinancované z rozpočtu Evropské unie a tady to navýšení je o 200 milionů korun oproti letošnímu rozpočtu. Na mimořádný dotační program pro poskytování lůžkové péče bylo alokováno o 300 milionů korun více, o 300 milionů korun více.

Z čeho vám největší radost, je specializační vzdělávání. Já jsem opakovaně říkal, že moje priorita je podpora specializačního vzdělávání. Mluvil jsem o čtyřech oborech. Ty čtyři obory jsou praktický lékař pro dospělé, praktický lékař pro děti a dorost, praktický psychiatr pro děti a neurolog pro děti. Tyto čtyři obory chceme v příštím roce intenzivně podpořit. Navýšení částky na vzdělávání v tomto případě bylo o 100 milionů. To znamená, dalších 100 milionů dáme právě na podporu těchto čtyř oborů kromě sumy, která tam již je.

Cílem pak bude to, abychom zvýšili dostupnost praktických lékařů pro dospělé, praktických lékařů pro děti a dorost, dětských psychiatrů a dětských neurologů. Ta diskuze probíhala s odbornými společnostmi, s příslušnými asociacemi. Já jsem rád, že jsme dospěli ke konsenzu a probíhá i s hejtmany. On tady bohužel není a přesto mu poděkuji. Pan hejtman Vondrák v tomto směru sehrál velmi pozitivní roli. Podobně jako pan hejtman Kuba a je potřeba to nahlas říct.

Konečně jsme posílili peníze pro leteckou záchrannou službu o 75 milionů korun, což je potřeba, protože letecká záchranná služba je důležitá. Pochopitelně budou probíhat dále diskuse o strategii na další období, kdy bude potřeba rozhodnout, jak dál s leteckou službou. Nechci jít do experimentů, chci kultivovat současný stav. Jsem si vědom toho, že vrtulníky, které jsou specializované pro záchranáře, se dneska dramaticky vzdálily těm vrtulníkům, které nabízí armáda. Proto budeme muset tímto směrem jít. Koneckonců ten vedlejší efekt je zlevnění ceny heliportů, protože heliporty pro specializované vrtulníky jsou levnější, mají nižší nosnost a z toho důvodu chci, abychom co nejrychleji ve zdravotním výboru, jak Poslanecké sněmovny, tak senátu, předložili ten plán, který se mě určitě týkat nebude. Bude se týkat nějakého budoucího ministra zdravotnictví. Ale musím myslet i na to, co bude po roce, řekněme, 2030. Mě se to bude týkat bezesporu jako lékaře nebo jako pacienta.

Konečně poslední částka 37 milionů jsou navýšené výdaje na energie. My chceme podpořit především ty organizační složky ministerstva, které myslely na úspory, které se snaží spořit, které se snaží chovat dobře. Já bych vyzdvihl třeba hygienickou stanici v Plzeňském kraji a krajskou hygienu, tedy v Plzeňském kraji. Opravdu tam chceme ty finanční prostředky alokovat, protože se domníváme, že bychom se měli držet toho, co je ověřené. Koneckonců, já se omlouvám, že to možná teď řeknu takhle nadneseně, ale biblí. Ti, co ty hřivny zhodnotili, by měli dostat dále a ti, co je zakopali, dobře jim tak. Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama