prof. MUDr. Vlastimil Válek , CSc., MBA, EBIR

  • TOP 09
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.09.2020 9:45:00

Má vůbec někdo data o tom, jaká je dnes reálná situace?

Má vůbec někdo data o tom, jaká je dnes reálná situace?

Komentář na facebookovém profilu k informování veřejnosti o aktuální situaci nákazy koronavirem

 V médiích se objevují zcela protichůdná stanoviska lékařů různých specializací (a nejen jich) na to, jak se bude COVID-19 dále vyvíjet. To je zcela legitimní.

Je ale naprostá katastrofa, že rozdílná stanoviska mají členové vlády, premiér a koordinátoři jmenování vládou (prof. Prymula) a ministerstvem zdravotnictví.

Co jsou ověřitelná fakta?

  • Počet pozitivně testovaných roste poměrně rychle.
  • Trasování selhalo a u nejméně poloviny pozitivně testovaných nelze zjistit, kde se nakazili.
  • Testování nezvládáme a v podstatě jedeme na doraz. Navíc situace v dostupnosti testování je v různých krajích různá.
  • Virus se chová "mírně", takže počet vážně nemocných a mrtvých je malý a roste velmi pomalu (a to je dobře, byť je to zásluha přírody a ne vlády a jejich opatření)
  • Čeká nás podzim a zima, období nachlazení a chřipek, což může být problém.
  • V čele krizového týmu, který vytvořil premiér je prof. Prymula (ministr Vojtěch je jen člen). Co tento tým dělá, je zcela ve hvězdách. Pouze prof. Prymula začal být mediálně extrémně aktivní.
  • Magické R, které udává rychlost šíření nemoci, je dnes 1,7 a dále zřejmě roste, už to ale nikoho nezajímá. Doby, kdy se denně hodnota R zveřejňovala jsou pryč. Přitom většina zemí v tom pokračuje. Pro srovnání v Německu je R 0,98.

Čeho se obávám?

  • Že počet nakažených dále poroste a velmi brzy se dostaneme přes 2000
  • Že se ve společnosti pohybuje 10 - 20 tisíc nakažených, o kterých nevíme a že tento počet poroste.
  • Že opět začnou vítězit silné "kmeny" COVID (když ne na podzim, tak na jaře) a tím pádem že začne růst počet mrtvých a těžce nemocných.
  • Že virus chřipky nebude s koronavirem "soutěžit" a nakonec jej vytlačí (což si někteří odborníci myslí a není to vyloučeno), ale buď vyhraje agresivní kmen COVIDu nebo oba viry budou "spolupracovat", což vše ještě zhorší - opět to bude znamenat nejen nárůst počtu nakažených a především těžce nemocných a mrtvých.
  • Že to povede ke kolapsu péče o ostatní pacienty a dalším ekonomickým ztrátám.

Nic z mých obav se nemusí naplnit, jelikož příroda může být milosrdná. Názory odborníků, kteří vystupují v médiích se v tomto směru výrazně liší. Je to vcelku logické. Jedni malují katastrofické scénáře, druzí málem tvrdí, že COVID-19 je podvod. Nikdo z nich nic neriskuje, jelikož jejich odpovědnost je v podstatě nulová. A pokud se některých z nich do průběhu pandemie v ČR strefí, bude to vizionář a mediální hvězda.

Má vůbec někdo data o tom, jaká je dneska reálná situace? Data má prof. Prymula a tým, který vede, tím pádem má data premiér i ministr Vojtěch, ale i profesor Černý. Podrobná data a analýzy jim všem předává ÚZIS v čele s prof. Duškem. Ty analýzy rozhodně nemohou na 100 % říct, jak se bude nemoc vyvíjet (fakt to záleží na přírodě a chování viru), ale s naprostou jistotou mohou vést k namodelování scénářů dalšího vývoje. Takže si jsem jistý, že výše uvedení naprosto přesně ví, s jakou pravděpodobností bude vývoj mírný (nebudou mrtví a těžce nemocní) a s jakou pravděpodobností je riziko, že hrozí, že se moje obavy naplní.

Proto výše uvedené vyzývám, aby co nejdříve informovali nejen poslance a zdravotní výbor, ale především celou veřejnost, jaké scénáře a s jakou pravděpodobností mohou nastat. Biomedicínské statistické analýzy nejsou podvod, ale seriózní věda! Pokud existuje vysoké riziko, což dokáže ÚZIS spočítat, že hrozí katastrofický scénář, pak je nutné jednat tak, aby nenastal. Pokud máte data a analýzy, že je takovýto vývoj nepravděpodobný nebo vyloučený, tak to řekněte veřejně a uklidněte národ. Přestaňte se ale chovat jako zbabělci a strkat hlavu do písku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama