prof. MUDr. Vlastimil Válek , CSc., MBA, EBIR

  • TOP 09
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2022 13:44:00

Nebojovala jen Praha

Nebojovala jen Praha

Komentář na facebookovém profilu k výročí Pražského povstání.

 Dnes si připomínáme hrdiny Pražského povstání roku proti nacistické okupaci. Povstání ukázalo, že nacistický teror ducha národa vyznávajícího masarykovské ideály nezlomil. Ač se pro boje z 5. - 9. května vžilo označení Pražské povstání, chtěl bych podtrhnout úlohu i těch tehdy mimopražských. Za všechny zmíním odboj občanů Lahovic, kde se ustupující armáda mstila na nevinných a bezbranných.

Mnozí si pamatujeme, jak nám před Sametovou revolucí vtloukali do hlavy, že Pražské povstání zachránila postupující Rudá armáda. To není zcela pravda. Povstání jsme si vybojovali sami za vydatného přispění Vlasovců. Ti své hrdinství zaplatili tím, že je Rudoarmějci likvidovali.

To je možná největší tragédie dějin – jedna totalita byla prakticky nahrazena druhou, když jen pár let poté v Evropě padla železná opona a my se octli v područí Sovětského svazu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama