prof. MUDr. Vlastimil Válek , CSc., MBA, EBIR

  • TOP 09
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2020 11:41:00

Nemocnice prý vydělávají na tom, že uvedou jako příčinu úmrtí COVID-19

Nemocnice prý vydělávají na tom, že uvedou jako příčinu úmrtí COVID-19

Komentář na facebookovém profilu k platbám za hospitalizované pacienty

 Při diskuzích mezi lidmi, ale i tady na sociálních sítích často narážím na nejrůznější typy nesmyslů, které se kolem koronaviru šíří. Pojďme se na některé z nich podívat. Začnu tím, že údajně nemocnice vydělávají na tom, když u zesnulého pacienta uvedou jako příčinu úmrtí COVID-19.

Je naprostý blábol, že by v nemocnicích psali do úmrtních listů, že někdo umřel na COVID, protože to pojišťovna lépe platí. Zkusím to stručně vysvětlit.

Pojišťovny platí nemocnicím paušální platby za hospitalizované pacienty (jeden balík), ambulantní pacienty (druhý balík) za vyšetření (tzv. SVLS, třetí balík) a za specializované výkony – např. operace kyčelního kloubu – pojišťovna v tomto případě platí za výkon tolik, kolik stojí, ale zase jich nemůžete udělat za rok nad limit. Paušály se stanovují podle toho, kolik pacientů nemocnice ošetřila dva roky předtím.

Toto vše se domlouvá předchozí rok v rámci úhradové vyhlášky. Po skončení kalendářního roku dojde k vyúčtování. Například jsme měli ošetřit 100 000 hospitalizovaných a vyprodukovat 1 000 000 bodů. Pokud to takto vyjde, dostaneme vyúčtování 100 %. Pokud počty nedosáhneme (což je problém letošního roku), nedostaneme méně (50 000 pacientů = 50 %). Někdy se dokonce zálohy vrací.

Pokud počty překročíme, více nedostaneme – např. ošetříme 110 000 pacientů, ale zaplatí nám jen 102 000, zbytek je ztráta.
Toto COVID nijak nezměnil. Dnes navíc dostáváme peníze na ochranné pomůcky – respirátory, "atombordel" (speciální oblek) dezinfekci…
Jak toto vím? Téměř 15 let jsme náměstek ve FN Brno, již 3 roky dělám zpravodaje účetní uzávěrky Ministerstva zdravotnictví ve sněmovně a tím pádem všech Fakultních nemocnic a podílím se na srovnávacích analýzách hospodaření FN a konečně na tzv. DRG restart (optimalizaci a zefektivnění systému úhrad nemocniční péče v ČR).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama