prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.

  • BPP
  • Hradec Králové
  • primátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.12.2020 19:58:00

Hradec startuje tvorbu plánu mobility, zapojit se má veřejnost

Hradec startuje tvorbu plánu mobility, zapojit se má veřejnost

Ačkoliv organizace a řešení dopravy v Hradci Králové patří zejména díky Gočárovu regulačnímu plánu mezi nejpřehlednější v ČR, musí město vzhledem ke stálému zvyšování intenzity provozu uvažovat o dalších možnostech rozvoje a regulace dopravy.

Tvorbu hradeckého plánu mobility odstartuje zítřejší workshop, během kterého budou zástupci města diskutovat spolu s odbornou veřejností. Kvůli současné epidemické situaci bude setkání „Plán mobility poprvé!“ probíhat on-line formou.

„Tento workshop zahájí zhruba dvouletý proces intenzivní komunikace s celou řadou různých cílových skupin. S odbornou veřejností z řad architektů, urbanistů, dopravních inženýrů, ale i se zástupci orgánů veřejné správy, komisí místních samospráv, zájmových sdružení, firem a dalších. Tématem bude dopravní situace v našem městě a její budoucnost, tedy kam by se doprava v krajském městě měla posouvat,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek. Workshop pod heslem „Hradec jede…“ je první akcí tohoto druhu a souvisí se snahou města zapojit veřejnost do diskusí o dopravních otázkách, které je v Hradci Králové potřeba řešit. Toto první informativní on-line setkání by mělo všechny zúčastněné seznámit s vizí Plánu mobility a také s dalším postupem zpracování tohoto strategického dokumentu města, na jehož tvorbě radnice spolupracuje se společností AFRY. „Plán mobility by měl navrhnout směry rozvoje či regulace všech možných forem dopravy ve městě, od pěších, přes cyklisty, MHD až po individuální automobilovou dopravu a jejich vzájemné propojení. Je zapotřebí se zaměřit zejména na zvýšení bezpečnosti dopravy a minimalizaci jejího negativního vlivu na životní prostředí při zachování možnosti dopravy k důležitým místům ve městě. Dalším tématem bude doprava v klidu, tedy parkování, a novodobý problém, kterým je trvalý nárůst počtu automobilů ve městě. Bohužel takovýto dokument měl mít Hradec již dávno a v těchto letech již mělo docházet jen k jeho naplňování,“ dodává primátor.

Plán mobility by měl být hotový v průběhu roku 2023. „Cílem Plánu mobility je především pomoci řešení dopravních problémů ve městě za aktivní účasti veřejnosti. Zároveň půjde o strategický dokument, který bude důležitým podkladem pro další dopravní projekty v našem městě, což je do budoucna i jedna z podmínek pro možnost úspěšného čerpání prostředků z evropských fondů na tyto projekty,“ doplňuje náměstek primátora pro oblast rozvoje města Jiří Bláha.

Více informací k Plánu mobility a chystaným workshopům je k dispozici ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama