prof. RNDr. František Vácha, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2016 14:20:00

Letecká záchranná služba v jižních Čechách

Letecká záchranná služba v jižních Čechách

V nejbližší době dojde k zásadním změnám v organizaci letecké záchranné služby v ČR. V rámci těchto změn dojde k tomu, že bude LZS v Jihočeském kraji zajišťovat Armáda ČR.

Je zajímavé, že jenom opravy a provoz armádních vrtulníků bude stát 1 miliardu korun.

Téma LZS zaznělo minulý týden i na půdě Poslanecké sněmovny, kdy byl zařazen bod k informování Vlády o LZS. Sněmovna požádala Vládu České republiky, aby předložila program a podrobné informace o dění v souvislosti se změnami v LZS od 1.1.2017. Kvůli situaci kolem LZS v Jihočeském kraji jsem interpeloval ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka.

Kraj investoval nemalé peníze z veřejných prostředků, aby vybudoval heliport na letišti i v nemocnici, teď má být vládním rozhodnutím letecká záchranná služba provozována Armádou České republiky. Ta ale bohužel nemá techniku, která by mohla operovat z letiště v Českých Budějovicích. Přesun lékařské záchranné služby na armádu tak může ohrozit účinnost této služby.

Zajímal mne současný stav věci. Ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka jsem se ptal, zda stále platí rozhodnutí převést leteckou záchrannou službu pod Armádu České republiky, jestli je šance zařadit jižní Čechy mezi ty kraje, kde by leteckou záchrannou službu zajistil provozovatel s vhodnými vrtulníky. Zda vůbec existuje možnost vybavit armádu vhodnými vrtulníky tak, aby mohly operovat z letiště v Českých Budějovicích a přistávat na heliportu v nemocnici v Českých Budějovicích.

Ministr zdravotnictví ve své odpovědi potvrdil usnesení číslo 186 ze dne 9. března 2016, jímž Vláda České republiky stanovila, že od 1. ledna 2017 bude provoz vrtulníků pro leteckou záchrannou službu v Jihočeské kraji v gesci Ministerstva obrany a bude zajištěn Armádou ČR.  Pan ministr zdravotnictví Němeček mne odkázal s dalšími dotazy na ministra obrany. Myslím, že současný ministr zdravotnictví by však měl takovými informacemi disponovat. Další dotazy tedy putují na Ministerstvo obrany.

Odpověď ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka najdete zde.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama