prof. RNDr. František Vácha, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.05.2017 11:46:49

Rozdělování financí na vědu je špatně

Rozdělování financí na vědu je špatně

Sekce pro vědu, výzkum a inovace na Úřadu vlády provedla nesprávně výpočet Hodnocení 2015. To se stalo po více než ročním zpoždění, které Ministerstvo školství muselo řešit zálohovým uvolňováním financí na letošní rok.

Pokusy Sekce pro vědu o správný výpočet vedly ke značným vícenákladům výzkumných organizací, které byly nuceny výpočty opakovaně kontrolovat. Výsledek je však pořád špatně! To přiznává i Sekce a slibuje, že v příštím roce chyby vykompenzuje. Bohužel, pokud nedojde k opravám v letošním roce, bude Sekce příští rok vycházet z chybných vstupních údajů.

Chyby ve výpočtu, který se podle současného zákona má provádět každoročně, se bohužel promítnou do všech výpočtů následujících. Výstupy z hodnocení 2015 a 2016 budou dokonce z 90 % základem budoucího financování vědy, i když se má radikálně změnit metodika. Tisíce výsledků z hodnocení zmizely a tisíce výsledků jsou hodnoceny chybně. Pro některé hodnocené organizace stejná pravidla přisoudila za stejný výsledek různé hodnoty. Je tak podezření, že někde dochází k neoprávněnému čerpání podpory.

Toto vše je důsledkem manažerského selhání, kdy Úřad vlády před rokem přerušil spolupráci s ČVUT v Praze, které zajišťovalo Informační systém výzkumu, vývoje a inovací.

Úřad místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka se chlubí finančními úsporami, při bližším pohledu však jde jen o náklady navíc, a to na všech stranách. Rozhodující však je, že celé náhradní řešení je nefunkční.

FRANTIŠEK VÁCHA
POSLANEC TOP 09

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama