prof. RNDr. František Vácha, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.05.2015 11:23:14 - Monika R.

Maturita

Není současný systém, kdy řada maturantů neslouží zkoušku rizikem pro celý systém? Co s těmito absolventy bez zakončení bude? A co říkáte na úvahy, že by se na nějakých školách maturita neděla? A když maturita nebude, nahradí ji jiná zkouška?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.05.2015 10:52:55 - prof. RNDr. František Vácha, Ph.D.
Nevím, jestli je to rizikem pro systém, je to především rizikem pro ty, co se neučí a pak se diví, že u maturity vyletí, neseženou práci a po večerech v hospodách nadávají na politiky, jak se mají špatně. Určitě není řešením snižování úrovně a nároků, nebo jiná forma jakési lehčí zkoušky. Právě naopak, jsem pro zavedení povinné matematiky. Nejsem proti, aby se na některých typech škol, kde na to žáci zjevně nemají, maturity zrušily. Ale nahrazovat je nějakou pseudomaturitou typu B, to určitě ne. Takový výuční list nebo profesní zkouška může být stejně kvalitní a pro budoucí zaměstnání potřebná a prestižní záležitostí jako je maturita.