prof. RNDr. Ivan Ohlídal, DrSc.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.07.2010 19:07:39

Kauza s tituly se netýká jen plzeňských práv

Kauza s tituly se netýká jen plzeňských práv

ČSSD předloží novelu vysokoškolského zákona týkající se neoprávněně získaných titulů.

V posledních dnech se objevila nová kauza týkající se podezřelých praktik na některých českých vysokých školách. Tato kauza se týká soukromé vysoké školy Univerzita J. A. Komenského (UJAK) v Praze.

Bývalý vedoucí jedné z kateder této vysoké školy Mgr. Žantovský spolu s některými svými dalšími spolupracovníky veřejně upozornili na některé negativní jevy vyskytující se v pedagogickém procesu UJAK. Podle jejich vyjádření se jedná především o to, že titul bakaláře je někdy na této škole udělován, i když příslušný student nesplní předepsané podmínky pro jeho udělení. Údajně se vyskytly i případy, kdy studenti obdrželi bakalářský titul po velmi krátké době studia (např. jednoho roku).

Kritici v čele s Mgr. Žantovským také poukazují skutečnost, že některým studentům byly uděleny zápočty nebo zkoušky, aniž by splnili požadované podmínky pro jejich udělení a že je udělili lidé, kteří k tomu nebyli oprávněni. Navíc upozornili i na to, že i jinými způsoby jsou porušovány podmínky, za kterých byly škole uděleny akreditace na některé studijní obory. Dále konstatovali, že na UJAK je porušován autorský zákon při vydávání učebních textů.

Tato kauza napovídá, že negativní jevy podobné jevům odhaleným na Právnické fakultě Západočeské univerzity se mohou vyskytovat i na jiných vysokých školách v ČR.

K tomuto poslednímu tvrzení je nutné dodat, že dosavadní vývoj týkající se odnímání neoprávněně udělených titulů na Právnické fakultě Západočeské univerzity naznačuje, že pomocí dnes dostupných prostředků, tj. pomocí správního řízení, bude velmi nesnadné, ne-li nemožné, takto udělené tituly odebrat. Na základě dvou výše uvedených skutečností jsme se rozhodli, že ČSSD znovu předloží příslušnou novelu vysokoškolského zákona, která výrazně usnadní odnímání neoprávněně udělených akademických titulů.

V závěru 5. volebního období ČSSD tuto novelu již předložila. Novela prošla 1. čtením, ale pro nedostatek času nebyl v jejím případě zákonodárný proces ukončen.

Ivan Ohlídal
poslanec ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama