prof. RNDr. Ivan Ohlídal, DrSc.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.08.2010 8:44:00

Škrtání peněz pro VŠ dlouhodobě poškodí českou společnost

Škrtání peněz pro VŠ dlouhodobě poškodí českou společnost

Ministr školství Dobeš svými plány dokazuje, že voličům před volbami otevřeně lhal.

Ministr školství Petr Dobeš, člen strany Věci veřejné, svými ohlášenými plány dokazuje, že svým voličům před volbami otevřeně lhal. Jak jinak si vyložit rozpor mezi slibem strany Věci veřejné, který zněl „2 mld. korun věnujeme na posílení financování VŠ a vědy a výzkumu" a současnými opatřeními, kdy chce ministr Dobeš vysokým školám škrtnout 3 miliardy korun?   

Daleko horší, než nesplněný slib voličům, budou ale dlouhodobě špatné dopady tohoto opatření na celou naši společnost. Tímto krokem způsobí vláda Petra Nečase veřejným vysokým školám zásadní potíže, které mohou hraničit až s krizovou situací a existenčními potížemi jednotlivých škol.  

Již v tomto roce obdržely české veřejné vysoké školy o 1 miliardu méně, než nutně potřebovaly pro svoji činnost. Další škrtání peněz v roce 2011 způsobí výrazný pokles úrovně vzdělávacího procesu na všech těchto školách. Nejhorší dopady pro naši společnost se dají očekávat především u škol provozujících výuku v experimentálních oborech, jako jsou obory technické, přírodovědné a lékařské. Absolventi těchto experimentálních oborů totiž jsou a budou nositeli uplatnění moderních technologií v našem hospodářství. Zhoršení úrovně výuky se pak projeví v propadu konkurenceschopnosti našeho hospodářství vůči ostatním vyspělým zemím a to již v blízké budoucnosti.

Velkým problémem je dále to, že na veřejných vysokých školách již v podstatě proběhlo přijímací řízení, v rámci něhož byla přijata většina studentů pro školní rok 2010/2011. Na nynější ohlášené plošné škrty tak tyto školy nemohou rozumně reagovat tím, že by například snížily počet studentů.

Kam až nový ministr svými nerozumnými škrty vysoké školy dotlačí? Budou školy v rámci šetření donuceny uměle redukovat počet studentů? Budou uměle zvyšovat studijní požadavky tak, aby se studentů mohli „zbavit" a zachovali tak svou existenci? Nebo se zbaví vysoce kvalifikovaných vysokoškolských pedagogů a vědomě zhorší svoji úroveň?  

ČSSD s opatřeními ministra Dobeše a Nečasovy vlády nesouhlasí. Takto nastavené plošné škrty povedou nejen k nenávratné devastaci našeho vysokého školství, ale také k jednoznačnému zhoršení ekonomické situace naší země.   

Ivan Ohlídal, místopředseda Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PSP ČR, poslanec ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama