prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.12.2016 15:35:00

Na škrtání peněz na vysoké školy pojďme opatrně

Na škrtání peněz na vysoké školy pojďme opatrně

Projev na 3. schůzi Senátu dne 14. 12. 2016

 Kolegyně a kolegové,

já jsem chtěl jenom reagovat na ty vysoké školy, protože to je prostředí, které poměrně dost znám. 

Šedesát procent lidí studuje na vysokých školách a všechno to platí stát. To prostě a jednoduše není pravda. Neplatí to všechno stát. Podíl soukromých vysokých škol, kde stát neplatí skoro nic, něco málo ano, ale skoro nic, tak je poměrně velký.

Jinak když se podíváme na financování vysokých škol, tak my máme naopak jedno z nejvíce dlouhodobě podfinancovaných vysokých školství. Na to jsou celkem jednoduchá čísla, která se dají vysledovat. Souvisí to trochu s tím, že tak jako mnoho jiných oborů, tak prostě většina těch věcí, které je tam potřeba zaplatit, tak se platí za světové ceny, jako vybavení, experimentální různé chemikálie, já nevím, co je na to potřeba, to všechno běží za evropské ceny. Jediné, na čem můžeme ušetřit, děláme to masivně, tak jsou platy lidí. Pak se trochu divíme, že sem kloudně nemůžeme dostat zahraniční akademiky, aby tady dlouhodobě působili, protože je to opravdu zlomek peněz, které je možné jim tady zaplatit.

Takže my se pak dostáváme do situace, kdy učitelé, teď myslím základních a středních škol, jsou placeni poměrně špatně, ale ještě mnohem hůř jsou placeni učitelé těch učitelů. My skučíme na kvalitu vzdělávání učitele, ať už právem nebo neprávem, ale učitele těch učitelů platíme špatně. Lékaři se pořád řeší, jestli dostávají dostatek, nebo ne. Ten, kdo dostává rozhodně nejméně, o hodně, v lékařské profesi, jsou učitelé budoucích lékařů.

Prosím pěkně, pojďme opatrně se škrtáním peněz na vysoké školy.

Děkuji.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama