prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.01.2016 16:20:00

Pokuty za vjezd na železniční přejezd navzdory zákazu neodpovídají

Pokuty za vjezd na železniční přejezd navzdory zákazu neodpovídají

Zelení senátoři navrhují desetinásobně zvýšit pokuty za nezákonný vjezd vozidel na železniční přejezd. Řidičům, kteří vjedou na železniční přejezd v době, kdy bliká červené světlo a zní zvuková výstraha, v současnosti hrozí pokuty do výše 5000 Kč.

 Podle šestice senátorů zvolených za SZ taková pokuta neodpovídá nebezpečnosti tohoto jednání. Připravili proto pozměňovací návrh k novele zákona o silničním provozu, podle kterého by řidič mohl dostat pokutu až 50 000 korun. Zákonem se má ve středu zabývat plénum Senátu.

“Dosavadní zařazení přestupku v podobě vjezdu na železniční přejezd v případech, kdy je to zakázáno, do druhé nejnižší kategorie pokut neodpovídá stupni nebezpečnosti takového jednání. Takový řidič-hazardér svým jednáním způsobuje situaci, která má jen krůček ke smrtelné nehodě, jaká se stala loni v létě na železničním přejezdu ve Studénce,” říká hlavní iniciátor pozměňovacího návrhu, senátor Václav Hampl (za SZ).

Drážní inspekce zaznamenala v poslední letech vysoký počet smrtelných nehod na železničních přejezdech. V drtivé většině jsou viníky řidiči, kteří vjedou na přejezd v době, kdy je to zakázáno (bliká červené světlo, zní zvuková výstraha). Pokud tito řidiči nezpůsobí nehodu, může jim hrozit jen pokuta do 5 000 korun ačkoliv vystavují smrtelnému riziku jak sebe, tak cestující na železnici i strojvedoucí. Podle Drážní inspekce narostl počet “ nejzávažnějších mimořádných událostí, jež jsou zákonem o dráhách označovány jako závažná nehoda. Těch bylo v roce 2015 celkem 14, což je dvojnásobek roku 2014 ,” uvedla Inspekce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama