Agentura ochrany přírody a krajiny: Nález největšího jeskynního zimoviště netopýra hvízdavého v ČR

05.02.2022 21:38 | Tisková zpráva

Monitoring zimovišť netopýrů v Moravském krasu ještě ani pořádně nezačal, ale už přinesl jeden velmi výrazný objev: největší jeskynní zimoviště netopýra hvízdavého u nás.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Nález největšího jeskynního zimoviště netopýra hvízdavého v ČR
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

V Umrlčí jeskyni, kde se netopýři běžně nesčítají, byla nalezena zimní kolonie těchto drobných netopýrů. 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí
Při kontrolní návštěvě jich zde bylo napočítáno 175, ale je zřejmé, že jich tu bude ještě o několik set více. Schovávají se totiž ve velmi drobných, jen necelý 1 cm širokých puklinách. A my tak vidíme pouze ty z nich, kteří jsou tak říkajíc v první řadě.

Obyvatel puklin

Netopýr hvízdavý patří k našim nejhojnějším druhům a setkat se s ním můžeme běžně v městských parcích. Jeho zimovišť je ale známo poměrně málo. Jednak díky tomu, že se dovede skrývat v puklinách, kam se jiné druhy netopýrů nevejdou. Ale také proto, že prakticky neosidluje štoly a jeskyně, které jsou pravidelně monitorovány. Zimoviště tohoto druhu, které známe, se nacházejí spíše v umělých stavbách, ať už jde o hrady či zámky nebo přehradní hráz.

Jeskynních zimovišť je známo jen několik a většinou v nich nacházíme pouze jednotky až desítky jedinců. To platí i pro Moravský kras, kde jsme zatím netopýry hvízdavé nacházeli na zimovištích jen v malém počtu a výjimečně, např. v jeskyních Jáchymce, Kateřinské i Sloupsko-šošůvských, ale také v jinak nejvýznamnějším zdejším zimovišti v Býčí skále. Nalézané počty, obvykle jen v desítkách jedinců neodpovídají realitě a většina populací tohoto druhu zimuje zřejmě v nepřístupných štěrbinách skal nebo budov. 

Monitorovat budeme i nadále

Protože jde ale o nový objev, tak nevíme, zda netopýři jeskyni využívají dlouhodobě nebo se sem nastěhovali teprve nedávno. Otázku minulosti už nevyřešíme, ale počty netopýrů hvízdavých zde začneme sledovat a v následujících letech zařadíme do standardního monitoringu i tuto jeskyni. A velkou pozornost budeme věnovat i drobným puklinám v desítkách dalších jeskyní, které v rámci letošních průzkumů teprve navštívíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…