Arnika: IPR čeká s portálem Praha zítra? spousta práce. Web s plánovanými projekty není kompletní

17.05.2019 16:14

Spuštění webového portálu Praha zítra? je pro Pražany dobrá zpráva. Hlavní město bude představovat pražské stavební projekty a chce tak otevřeně informovat o rozvoji Prahy.

Arnika: IPR čeká s portálem Praha zítra? spousta práce. Web s plánovanými projekty není kompletní
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Má to však háček. Na mapě chybí mnoho budoucích projektů. Informace navíc čerpá pouze od investorů a poskytuje jednostranný pohled. Obyvatelé Prahy například vůbec nezjistí postoj stavebních nebo městských úřadů, odborníků, místních lidí nebo vliv stavby na životní prostředí. Takový nástroj je však zavádějící. Na první pohled se zdá, že výstavba probíhá zcela bez problémů, což může vést k tomu, že kvůli nedostatku informací Pražané nebudou moci včas zasáhnout, aby ochránili svůj majetek nebo životní prostředí. Skutečné změny tak budou nadále probíhat za zavřenými dveřmi.

Občanské spolky zaslaly náměstkovi primátora pro místní rozvoj Petru Hlaváčkovi připomínky k doplnění v otevřeném dopise.

„Institut plánování a rozvoje přišel se skvělým nápadem, ale jeho současná podoba je silně zavádějící. Autoři by měli mapu doplnit o chybějící plánované projekty a o úplné informace, ne jen ty ze zdrojů soukromých investorů. Takto Praha dává signál, že se o své budoucnosti baví primárně s velkými tržními hráči a nikoliv s běžnými občany,“ upozorňuje Václav Orcígr z Arniky.

Přehled o nových stavebních projektech na jednom místě Pražanům dlouho chyběl, proto jej dříve vytvářely především občanské spolky. Mapový portál Praha zítra? shromažďuje informace o plánovaných i probíhajících 184 projektech na území Prahy v různých fázích vývoje. Jedná se o nové budovy, mosty, veřejná prostranství i celé čtvrti.

Aplikace na druhou stranu opomíjí řadu významných projektů, jako jsou záměry na libušském sídlišti Kamýk a další na Praze 4, Praze 5 nebo Praze 11. Portál navíc zcela postrádá stanoviska z územních nebo stavebních řízení, výsledky posouzení vlivu na životní prostředí, stanoviska městských částí nebo odborníků a připomínky obyvatel.

„Nesouhlasím, aby aplikace uváděla jednostranný pohled investora. Podle mapy najdeme na Praze 11 pouze zakrytí Spořilovské a Zdravotnické zařízení Roztyly. Nikdo se však nic nedozví o záměrech, jako jsou např. Bytový park Roztyly I a II, Areál ledových sportů nebo dostavba OC Chodov. Praha 11 o chystaných projektech informuje na svých stránkách, kterými by se mohli autoři Prahy zítra? inspirovat,“ říká zastupitelka Zuzana Malá z Hnutí pro Prahu 11.

Institut plánování a rozvoje Prahy by měl o stavbách, které tak významně zasáhnou do života obyvatel, poskytovat kompletní informace. To znamená i věcnou kritiku úřadů nebo dotčených lidí. Portál Praha zítra? čerpá data pouze od investorů a to je u aplikace státní správy opravdu nedostatečné. Hlavní město přitom přístup k veškerým podkladům má. Občané Prahy se ovšem mohou na tvorbě aplikace podílet a zasílat institutu své připomínky, tipy na vylepšení a samozřejmě žádosti o doplnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…