Arnika: Přelomová dohoda ochrání rozvojové státy před plastovým odpadem

13.05.2019 19:57

Státy celého světa se v Ženevě dohodly na zákazu vývozu plastového odpadu. Příval plastů do rozvojových zemí má zastavit nový dodatek k Basilejské úmluvě, na které se v minulém týdnu v Ženevě dohodlo na 1700 delegátů ze 187 signatářských zemí.

Arnika: Přelomová dohoda ochrání rozvojové státy před plastovým odpadem
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Zákaz vývozu směsných či znečištěných plastů do zemí, které si s tímto odpadem nedokážou poradit, bude platit od 1. ledna 2021. Velká část tohoto odpadu běžně končí na skládkách anebo hoří podobně jako německé odpady vyvezené ilegálně do Česka. Dohodě v Ženevě se snažili zabránit lobbyisté plastikářského průmyslu a vyjednavači USA, Argentiny a Brazílie. Jednání se v pozici pozorovatelů za nevládní organizaci zúčastnili i zástupci Arniky.

„Zákaz vývozu plastového odpadu do rozvojových zemí nás konečně přiměje přemýšlet nad zbytečně vysokou spotřebou plastů. Pomůže to i nám, abychom se ubránili dovozu znečištěných a nerecyklovatelných plastů, k jakému docházelo například v letech 2005 – 2006 z Německa a Rakouska. Je to signál, že nadvýrobě plastů odzvonilo a ty nejvíce problematické, jako je PVC, by se měly výrazně omezit. Plastový odpad zamořuje nejen mořské pláže, ale i naše lesy a další přírodní stanoviště. Je proto namístě začít zálohovat i PET lahve na nápoje, aby se zabránilo jejich volnému vyhazování,“ shrnul aspekty nové mezinárodní dohody i z hlediska dopadů pro Českou republiku Jindřich Petrlík z Arniky, který se jednání osobně zúčastnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…