ČAV odmítá zavedení principu teritoriality v exekučním řízení

17.05.2014 17:04

Česká asociace věřitelů důrazně nesouhlasí s přijetím novely exekučního řádu navrhované skupinou poslanců v čele s Markem Černochem (Úsvit), která má nahradit dosavadní celorepublikovou působnost exekutorských úřadů principem krajské teritoriality. Navrhovaná změna povede k výraznému snížení vymahatelnosti pohledávek a nárůstu nákladů věřitelů

ČAV odmítá zavedení principu teritoriality v exekučním řízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exekuční lepící štítky

Navrhovaná změna zásadně poškodí věřitele v České republice, neboť jim odebere právo svobodné volby exekutora, způsobí významné snížení vymahatelnosti pohledávek a zároveň zvýšení souvisejících administrativních nákladů.

Princip teritoriality významně ohrožuje vymahatelnost pohledávek v České republice, která dnes dosahuje asi 40 %. V případě jeho zavedení lze podle České asociace věřitelů očekávat výrazný propad vymahatelnosti blížící se stavu před rokem 2001, kdy byla vymahatelná pouhá 3 % pohledávek. „Stabilní nápad exekucí na jednotlivé exekutorské úřady bez ohledu na jejich úspěšnost a kvalitu služeb může vést ke snížení zainteresovanosti exekutorů na výsledku a tím k jejich pasivitě,“ zdůvodňuje pokles vymahatelnosti JUDr. Pavel Staněk, prezident České asociace věřitelů. „Jednotlivé exekutorské úřady rozhodně nedosahují stejné úrovně úspěšnosti a neposkytují služby stejné kvality. Některé úřady již nyní například nejsou zařízené na provádění exekucí většího rozsahu, zejména těch mobiliárních. Věřitelům proto nelze upřít právo svobodné volby exekutora a vnucovat jim spolupráci s teritoriálně přidělenými úřady, přestože s jejich výkonem nejsou spokojeni,“ doplňuje Staněk. Ani v současnosti kvalitně vybavené úřady nebudou při průměrném zpracování 4 500 exekučních návrhů ročně schopny udržet tým a zázemí pro budoucí rozsáhlejší exekuce.

Za zcela nepřijatelnou považuje Česká asociace věřitelů také skutečnost, že by přidělováním exekucí podle sídla zadlužené společnosti nebo adresy trvalého pobytu dlužníka volba exekutora de facto připadla povinnému. „Ten by následně mohl opakovanými změnami záměrně prodlužovat výkon exekuce nebo přesunout adresu svého trvalého pobytu do místa s nízkou úspěšností vymáhání,“ upozorňuje Staněk na riziko vzniku tzv. exekučních rájů.

Podle České asociace věřitelů by zavedení principu teritoriality rozhodně nepřispělo ani k zamýš­lenému snížení nákladů exekuce. „Výpočet odměny exekutora je dnes jasně stanoven Exekutorským tarifem. Nelze očekávat ani domnělé snížení cestovních výdajů, protože výše jejich náhrad je již nyní limitována maximální částkou 1 500 korun. Kromě toho se dlužník velmi často nenachází v místě svého trvalého pobytu nebo sídla firmy a své bydliště může v průběhu exekučního řízení libovolně měnit,“ upozorňuje Staněk. Věřitelům naopak povinnost komunikovat s více než 150 exekutorskými úřady současně přinese další administrativní zátěž, která se odrazí v jejich nákladech. „Velcí věřitelé v současnosti komunikují pouze s několika vybranými úřady, které jim kromě vysoké efektivity vymáhání zajišťují i další služby, například online přístup do informačního systému úřadu nebo individuální reporting. V případě přijetí principu teritoriality o tyto nadstandardní služby přijdou. Navíc budou muset komunikovat i se všemi 156 úřady zároveň, což výrazně zvýší jejich interní náklady,“ varuje prezident České asociace věřitelů. K uvedeným administrativním nákladům je pak samozřejmě nutné připočítat ještě ztrátu plynoucí z nevymožených pohledávek samotných, která částku navýší o další miliardy korun.

O České asociaci věřitelů

Česká asociace věřitelů je sdružením fyzických a právnických osob, jehož hlavním cílem je hájit zájmy věřitelských subjektů v České republice. Byla založena 31. prosince 2013 a její vznik byl motivován především skutečností, že zde, na rozdíl od velkého množství organizací bojujících za práva spotřebitelů, dlužníků, zadlužených či předlužených osob, doposud neexistoval subjekt, který by svým zaměřením a komplexním přístupem přispíval ke zvýšení ochrany oprávněných zájmů všech věřitelů bez ohledu na jejich profesní či oborové zaměření. Tuto úlohu dílčím způsobem plnilo několik asociací, komor či zájmových sdružení, většinou se však jednalo o aktivity značně roztříštěné. Záměrem České asociace věřitelů je chránit práva věřitelů nejen z řad velkých institucí, ale i řadových občanů, přispívat ke zlepšení a zefektivnění právního systému i celospolečenské osvětě, která povede ke spravedlivému uspořádání vztahů mezi věřiteli a dlužníky.

Více informací na www.asociaceveritelu.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…