ČSÚ: Bilanci zahraničního obchodu ovlivnil dovoz ropy a zemního plynu

07.08.2017 12:39

Podle předběžných údajů skončila v červnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 18,8 mld. Kč, který byl meziročně o 1,3 mld. Kč nižší.

ČSÚ: Bilanci zahraničního obchodu ovlivnil dovoz ropy a zemního plynu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Celkovou bilanci v národním pojetí1) nepříznivě ovlivnilo v první řadě prohloubení pasiva bilance s ropou a zemním plynem o 4,5 mld. Kč a základními kovy o 2,2 mld. Kč. U bilance motorových vozidel, přívěsů a návěsů došlo vlivem vyššího dovozu k poklesu kladného salda o 0,5 mld. Kč.

Příznivý vliv na celkovou bilanci měl především menší deficit bilance s koksem a rafinovanými ropnými produkty o 3,3 mld. Kč. Zvýšil se také přebytek bilance s elektrickými zařízeními o 1,4 mld. Kč a stroji a zařízeními o 1,3 mld. Kč.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU28 skončila v červnu přebytkem 60,4 mld. Kč a byla tak meziročně o 3,1 mld. Kč vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 4,8 mld. Kč na 40,2 mld. Kč.

Oproti květnu 2017 se po sezónním očištění v národním pojetí snížil vývoz o 4,1 % a dovoz o 4,4 %. Trend vývoje ukazuje na stagnaci vývozu a pokles dovozu o 1,0 %.

V porovnání se stejným měsícem roku 2016 vzrostl vývoz o 4,7 % (na 310,4 mld. Kč) a dovoz o 5,5 % (na 291,6 mld. Kč).

V lednu až červnu 2017 dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 106,5 mld. Kč, což představovalo meziroční pokles o 17,0 mld. Kč. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 6,1 % a dovoz o 7,6 %. Další informace o zahraničním obchodu v národním pojetí ZDE.

Informace o pohybu zboží přes hranice

Podle předběžných údajů v přeshraničním pojetí2) se v červnu 2017 v běžných cenách meziročně zvýšil vývoz o 4,1 % a dovoz o 5,7 %. Celkový vývoz zboží dosáhl hodnoty 364,0 mld. Kč a dovoz hodnoty 319,4 mld. Kč.

Podle dat Eurostatu byl v květnu 2017 podíl České republiky na celkovém vývozu a dovozu Evropské unie 3,0 % a 2,8 %.

Podrobnější informace o zahraničním obchodu v přeshraničním pojetí ZDE.

Poznámky:
1) Národní pojetí zahraničního obchodu vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu české ekonomiky. Sleduje skutečný obchod se zbožím realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, tj. změnu vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty.
2) Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu vypovídá výhradně o fyzickém pohybu zboží přes hranice bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými a zahraničními subjekty. Tyto údaje jsou mezinárodně srovnatelné a mohou sloužit jako indikátor vývoje hodnoty obchodu. Údaje za firmy, které nesplnily zpravodajskou povinnost, byly dopočteny na základě odeslání či přijetí v minulém období. Firmy osvobozené od zpravodajské povinnosti byly odhadnuty podle údajů vykázaných v přiznáních k dani z přidané hodnoty. Údaje z přiznání k dani z přidané hodnoty, které nebyly dostupné, jsou odhadovány na základě hodnot v předchozích obdobích.

Údaje za jednotlivé měsíce roků 2016 a 2017 jsou předběžné.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…