Český statistický úřad: Meziroční pokles maloobchodních tržeb pokračoval šestý měsíc v řadě

06.12.2022 10:57 | Tisková zpráva

Meziročně se tržby v maloobchodě v říjnu snížily reálně o 9,4 %, meziměsíčně klesly o 1,8 %.

Český statistický úřad: Meziroční pokles maloobchodních tržeb pokračoval šestý měsíc v řadě
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel1) snížily v říjnu reálně o 1,8 %, přičemž za nepotravinářské zboží klesly o 2,8 % a za potraviny o 1,0 %, naopak za pohonné hmoty vzrostly o 0,6 %.

Meziročně se maloobchodní tržby snížily reálně o 9,4 %, v tom za nepotravinářské zboží klesly o 11,2 %, za pohonné hmoty o 8,0 % a za potraviny o 7,0 %.

tabulka

„Meziroční pokles tržeb v maloobchodě pokračoval i v říjnu, pokles trval již od května letošního roku. Tempo poklesu se v porovnání s předchozím měsícem prohloubilo zejména u nepotravinářského zboží, ale i u potravin a pohonných hmot,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

„Meziroční pokles vykázaly všechny hlavní sortimentní typy specializovaných nepotravinářských prodejen, s výjimkou farmaceutických a zdravotnických obchodů. Internetové a zásilkové obchody pokračovaly v poklesu nepřetržitě již desátý měsíc,“ dodává Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

graf

graf

Tržby ve specializovaných prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci klesly o 15,6 %, s výrobky pro domácnost o 13,7 %, s oděvy a obuví o 12,7 %, s počítačovým a komunikačním zařízením o 5,4 % a s kosmetickými a toaletními výrobky o 1,2 %. Naopak rostly tržby v prodejnách s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 2,9 %. Tržby za potraviny klesly ve specializovaných prodejnách o 9,8 % a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 6,8 %. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 1,0 %. Internetovým a zásilkovým obchodům2) se tržby snížily o 13,2 %.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel3) reálně meziměsíčně klesly o 2,1 %. Meziročně se tržby snížily o 3,6 %, v tom za opravy motorových vozidel klesly o 6,1 % a za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 3,0 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

graf

graf

Poznámky:
1) CZ-NACE 47 – nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel.
2) CZ-NACE 4791 – maloobchod prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby.
3) CZ-NACE 45 – zahrnuje velkoobchod a maloobchod s motorovými vozidly a opravy motorových vozidel.

Všechny údaje v Rychlých informacích jsou uvedeny ve stálých cenách. Meziroční vývoj je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti.
Podniky jsou do odvětví zatříděny podle své převažující činnosti, tj. taková činnost, ze které podniku plyne největší přidaná hodnota.
Data za měsíc září 2022 byla v souladu s politikou revizí ČSÚ revidována, za říjen 2022 jsou předběžná; definitivní údaje za všechny měsíce roku 2022 budou zveřejněny v březnu 2023.
Metodika ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…