Díky Pardubickému kraji mají na Zakarpatí opravené školy a školky. Pomoc putuje i do nemocnic

30.05.2019 7:36

Zástupci Pardubického kraje zavítali do partnerského regionu na Zakarpatí. Delegace vedená hejtmanem Martinem Netolickým navštívila několik projektů, které kraj v minulosti spolufinancoval, a předala také různou zdravotnickou techniku.

Díky Pardubickému kraji mají na Zakarpatí opravené školy a školky. Pomoc putuje i do nemocnic
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Ta byla v rámci pravidelné obměny vyřazena z majetku Nemocnice následné péče v Moravské Třebové, Odborného léčebného ústavu v Jevíčku a krajské záchranné služby. Pardubický kraj v letošním roce na čtyři projekty v Zakarpatské oblasti vyčlenil ze svého rozpočtu 1,7 milionů korun.

„První finanční pomoc jsme v Zakarpatské oblasti poskytli již v roce 2013 na Koločavě, která je Mekkou českých turistů na Zakarpatí. Jednalo se o 150 tisíc korun na vybavení tříd. Od té doby každoročně uvolňujeme prostředky na opravy kotelen, zateplení škol, pořízení vybavení tříd, ale také do zdravotnictví. Pomohli jsme také v Korytňanech, Poroškovu, Antalovcích, Simerkách, Packaňovu nebo právě Koločavě. Při výběru projektů vždy po ukrajinské straně požadujeme minimálně stejnou spoluúčast k našim financím, což je jistý motivační prvek,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V posledních době se nám daří předávat na Zakarpatí také techniku našich zdravotnických zařízení nebo záchranné služby. I přesto, že se jedná zařízení, která jsou několik let stará, tak v rámci ukrajinského zdravotnictví mohou všechny přístroje ještě několik let velmi dobře sloužit. Jedná se například o EKG, ultrazvuk, magnetoterapii nebo další drobnější přístroje. Tato technika by se jinak vyřadila, což je škoda pokud víme, že dobře poslouží v regionu, který má jen omezené finanční možnosti,“ řekl hejtman.

Krajská delegace v rámci své cesty nejprve navštívila Velké Berezné, které je partnerským městem Dolní Čermné. Zde kraj v minulosti pomohl s rekonstrukcí školky a kotelny. V letošním roce uvolnil 400 tisíc korun na opravu další ze škol ve městě. Následně se zástupci kraje zaměřili na oblast zdravotnictví a předali koločavské nemocnici zdravotnickou techniku z krajských organizací. Navštívili však také okresní nemocnici v Mižhiri, do které by mohla putovat technika v budoucnu. „Oslovili jsme naše zdravotnická zařízení s tím, že jakýkoliv vyřazovaný a funkční zdravotnický materiál nejprve nabídneme na Zakarpatí. Rozhodně v tomto postupu budeme pokračovat i nadále, protože například až do konce minulého roku neměla nemocnice na Koločavě ultrazvuk. Chybí však i další přístroje. Nyní jsme přivezli magnetoterapii, EKG, ultrazvuk, vyvolavač RTG snímků, záchranářská nosítka a další,“ nastínil hejtman Netolický.

Kraj se však snaží prostřednictvím svých středních škol pomáhat také s rozvojem školství. Střední průmyslová škola chemická v Pardubicích spolupracuje se školami ve Svaljavě, kam na jaře dovezla nejen počítače, ale také vybavení chemických laboratoří. V Masarykově škole se vyučuje také čeština, a proto kraj nabídl pomoc při obstarání učebních pomůcek. „Na Zakarpatí je několik základních škol, kde se vyučuje čeština, avšak problémem je nedostatek učebnic. Proto budeme chtít pomoci s jejich pořízením. Děti z těchto oblastí mají často i oba rodiče na práci u nás a jejich snem je jít studovat na vysokou školu do České republiky. K tomu je však potřeba dobrý jazyková příprava,“ řekl hejtman Netolický.

Kromě Velkého Berezného a Horní Čermné velmi dobře spolupracují také Svitavy a město Perečín. Právě v rámci oslav 620 let Perečína byl předán sanitní vůz vyřazený z majetku Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje.

Podmínky spolupráce se Zakarpatskou oblastí jsou upraveny memorandem o rozvoji trojstranných vztahů a spolupráce ze září 2013, třetím partnerem byl Prešovský samosprávný kraj. Další dvojstranné memorandum o prohloubení spolupráce bylo mezi Pardubickým krajem a Zakarpatskou oblastí uzavřeno v roce 2015. Všechny investiční projekty musí polovinou spolufinancovat partnerská strana, ať již kraj, příslušný okres či obec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …