Jihočeský kraj zajistí výměnu oken v blízkosti frekventovaných silnic v Třeboni a Prachaticích

19.05.2021 11:48

Jihočeský kraj zajistí ve vytipovaných lokalitách výměnu oken, a to včetně všech prací spojených s montáží. Jedná se o místa v okolí silnic II/154, II/141, II/139 a III/1404, kde jsou lidé vystavováni velké hlukové zátěži. Nová plastová okna budou mít požadovanou neprůzvučnost a majitelům dotčených nemovitostí by měla být vyměněna do konce letošního roku.

Jihočeský kraj zajistí výměnu oken v blízkosti frekventovaných silnic v Třeboni a Prachaticích
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

„Rada schválila zahájení zadávacího řízení a jmenovala komisi na výběr dodavatele. Předpoklad je takový, že když vše půjde podle plánu, tak práce na výměně oken začnou v červenci a skončí v prosinci tohoto roku,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Antonín Krák. Kraj budou nová okna stát necelých 14 milionů.

„Lidé, kteří bydlí v těsné blízkosti frekventovaných silnic jsou obtěžováni neustálým hlukem, před kterým nelze nikam uniknout. Chápu, že je to obtěžující,“ připomíná Krák a dodává: „Okna měníme postupně. Budou plastová a minimálně pětikomorová. Letos je vyměníme u 36 domů v ulicích Táboritská, Svobody, Budovcova a Palackého náměstí podél silnice II/154 v Třeboni. V Prachaticích se v letošním roce prozatím jedná o čtyři domy v ulici Nová,“ uzavírá Krák s tím, že projekčně je připravená výměna oken na dalších devíti prachatických domech v ulicích Vodňanská, Slámova a Krumlovská podél úseků silnic II/141 a II/143, která ovšem proběhne v další etapě v příštím roce.

Jihočeský kraj provádí protihluková opatření formou výměny oken na domech v okolí frekventovaných průtahových úseků silnic II. a III. třídy již od roku 2006. Na základě průběžně aktualizovaných odborných podkladů jsou postupně připravovány výměny stávajících oken na budovách k bydlení, školách či zdravotnických zařízeních, které jsou vystaveny nadlimitnímu hluku. Doposud byla realizována opatření za více než 80 mil. Kč.

Vítězná firma každého vlastníka nemovitosti seznámí s realizačními opatřeními a jejich termínem provádění, okna zaměří a vymění. A to včetně případných souvisejících úprav. Jedná se například o vybourání stávajících oken a parapetů, montáž nových oken a parapetů, potřebné zednické, malířské aj. práce spojené se začištěním, zateplením ostění, úpravou kolem nových oken, příp. oplechování podokeníků).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…