Klaudiánova nemocnice nabízí peritoneální dialýzu v domácím prostředí

12.08.2017 9:53

Domácí péče Klaudiánovy nemocnice denně poskytne zdravotní služby více než padesáti klientům. Některé dny musí tým sester obsloužit i sedmdesát nemocných. Výhodou pro pacienty bezesporu je, že nemusí za ošetřením do nemocnice. Pro řadu z nich je Domácí péče vysvobozením od několikahodinových denních návštěv zdravotního zařízení.

Klaudiánova nemocnice nabízí peritoneální dialýzu v domácím prostředí
Foto: mb-net.cz
Popisek: Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi

Takovým klientem je například i pan František z Mnichova Hradiště. Díky sestrám z Domácí péče nemusí jezdit na dialýzu do nemocnice, ale sestry mu dvakrát až třikrát denně aplikují peritoneální dialýzu doma v jeho domácím prostředí. Tento postup výměny doma na lůžku usnadní život s jeho komplikovaným zdravotním handicapem. Tato služba je od loňského roku pro Domácí péči novinkou. Důvodem bylo nutné proškolení všech zaměstnanců a smluvní schválení nasmlouvaných výkonů pojišťovnou.

Časové omezení pacienta při tomto výkonu je individuální, záleží na více faktorech. Vypouštění může někdy trvat déle, ale celý proces maximálně do 1 hodiny. Tím ale péče o pana Františka nekončí: v brzkých ranních a nočních hodinách provádí ještě dvakrát tuto výměnu s láskou a trpělivostí jeho manželka. Právě spolupráce rodiny je v Domácí péči důležitá.

„Vzhledem k odborné činnosti prováděných výměn je nutné zachovávat co nejvyšší možnou míru sterility a případně ve spolupráci s rodinou včas reagovat na možné komplikace, které se mohou vyskytnout. Rodina je důležitým zprostředkovatelem informací, oporou a povzbuzením včetně vytvořením domácí pohody, která vede ke zdárnému zlepšujícímu se zdravotnímu stavu pacientů,“ říká Jitka Laubeová, vrchní sestra Domácí péče.

Aplikace peritoneální dialýzy je určena pro pacienty s nedostatečnou funkcí ledvin na základě indikace lékaře tak, aby nemuseli pacienti navštěvovat několikrát týdně nemocnici. Peritoneální dialýza se musí aplikovat několikrát denně, záleží vždy na indikaci lékaře pro domácí prostředí. Jde přitom o velmi sterilní proces, kdy sestry i rodinní příslušníci musí být speciálně proškoleni. Jde o proces, kdy je do břicha nemocného do peritoneální dutiny v několikahodinových intervalech napouštěn a vypouštěn dialyzační roztok. Sestry tak musí být dostatečně proškoleny, musí znát celý proces a problematiku, tedy všechny možné komplikace. Největším rizikem je infekce.

Domácí péče dnes nabízí své služby celému Mladoboleslavsku. Nejvíce pacientů je přímo v Mladé Boleslavi, nejčastěji se jezdí do okolí 25 km. V pondělí, středu a v pátek ošetří sestry cca 70 pacientů denně, ostatní dny je to cca 50. Nejčastěji se jedná o aplikaci injekcí, léků, převazů ran, aplikace inzulínu, životně důležitých léků, ošetřování stomií nebo péči o pacienty v terminálních stádiích, kdy lidé chtějí zůstat v domácím prostředí. Domácí péče má celkem dvanáct zdravotních sester, jedenáct jich je specializovaných. Každá je zaměřena na jiný obor, ale všechny jsou a musí být dostatečně vzdělané na to, aby mohly pracovat samostatně v terénu a poskytovat tak co nejlepší a profesionální péči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…