MeSES: Stanovisko k variantě omikron

08.01.2022 9:50 | Tisková zpráva

Mezioborová skupina pro epidemické situace dnes vydala aktualizaci stanoviska k variantě omikron. Zpráva konstatuje, že již v tomto týdnu získala varianta omikron v Česku převahu.

MeSES: Stanovisko k variantě omikron
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Stanovisko vysvětluje, že ačkoli vlnu varianty omikron není možné (a ani by nebylo účelné) zastavit, je vhodné vlnu zpomalit a zploštit. „Zpomalení umožní více lidem naočkovat se posilující, případně první dávkou. Zploštění vlny umožní předejít přetížení nemocnic a omezení provozu firem a dostupnosti služeb v důsledku příliš velkého množství nemocných,” konstatují odborníci.

Vedoucí skupiny, epidemiolog Petr Smejkal, vysvětluje: „Varianta omikron má sice o něco lehčí průběh, ale pořád platí, že kvůli vysoké nakažlivosti a schopnosti obejít existující imunitu, může nakazit hodně lidí najednou. I když se jich dostane do nemocnic menší podíl, pokud onemocní příliš lidí najednou, znamená to velký celkový počet lidí, kteří potřebují hospitalizaci, což se již děje například v Dánsku nebo ve Velké Británii. Nemocnice mohou přitom zároveň mít problém s množstvím nakažených zdravotníků.”

Skupina MeSES považuje za nejohroženější s největší pravděpodobností hospitalizace osoby z rizikových skupin, které se neočkovaly vůbec, ale také jedince z rizikových skupin, kteří se očkovaly v jedné z prvních vln na jaře 2021, mají dvě dávky vakcíny, a dosud nemají posilovací dávku. “U starších osob bohužel ochrana vakcínou klesá v čase rychleji, a je možné, že s odstupem téměř roku bude ochrana nedostatečná i proti riziku hospitalizace.“ upozorňuje stanovisko.

Anketa

Jste pro zrušení Benešových dekretů?

1%
98%
hlasovalo: 20548 lidí

Skupina MeSES předpokládá, že vysoký počet osob s nákazou může způsobit i jiné problémy, mimo nemocnic - vyčerpání PCR testovací kapacity v regionech, přetížení trasování, a vlnu nemocnosti, která může omezit provoz firem, škol i úřadů. „Jako správný krok nám přijde zkrácení karantén a izolací. Předtím, než se lidé v izolaci vrátí do práce a obnoví sociální kontakty, ale musí absolvovat test”, vysvětluje viroložka Ruth Tachezy.

Stanovisko kromě opatření, které zpráva MeSES doporučovala 14. prosince 2021 a již platí, jako například pravidelné testování i očkovaných ve firmách, nebo zpřístupnění třetí dávky vakcíny všem dospělým, doporučuje i zpřístupnění antigenních testů pro samotestování zdarma, a zvýšený důraz na vysvětlování a kontrolu levných opatření, jako je nošení respirátorů. V případě nepříznivého vývoje zmiňuje stanovisko i možnosti pro horší scénáře. „Nenavrhujeme žádný lockdown, ale pokud nebude stačit zrychlené očkování a intenzivní testování, je jasné, že další nejlevnější protiepidemická opatření jsou kroky typu omezení akcí, případně nejrizikovějších prostředí. A samozřejmě dobře nošené respirátory fungují i na omikron,” vysvětluje profesorka demografie, Dagmar Dzúrová.

Člen skupiny Jan Kulveit, který se na univerzitě v Oxfordu zabývá globálními riziky, dodává, že stanovisko není pesimistické: „S omikronem se sice v nějaké podobě setká většina lidí, ale platí, že díky imunitnímu stavu populace lze čekat, že i v Česku bude většina nákaz mít mírný průběh. Pokud máte tři dávky, nebo nějakou kombinaci očkování a prodělání nemoci, je to skutečně většinou jen nachlazení, kterého se není třeba bát. Také bych po třech dávkách nějak nepřeháněl úsilí se nenakazit - odpovídající je nošení respirátorů a testy, ale určitě ne se na měsíc izolovat od kontaktu s lidmi.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…