Ministerstvo spravedlnosti odeslalo do připomínkového řízení změny v trestním právu

27.03.2024 19:15 | Tisková zpráva

Ministerstvo spravedlnosti dnes 26. března 2024 odeslalo do mezirezortního připomínkového řízení koaliční návrh očekávané změny v trestním právu.

Ministerstvo spravedlnosti odeslalo do připomínkového řízení změny v trestním právu
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Návrh novely trestního zákoníku a trestního řádu odráží moderní vizi trestněprávní politiky vycházející z konceptu restorativní justice. Byl široce diskutován s celou řadou odborníků a zástupců odborné i laické veřejnosti a neziskového sektoru. „Nad touto novelou trestních předpisů probíhaly diskuse nejen s koaličními partnery, ale také se zástupci příslušných resortů (např. Ministerstva vnitra, Policie ČR), relevantních aktérů (soudci, státní zástupci, Vězeňská služba ČR a další) a v neposlední řadě dotčených neziskových organizací. Před prvním čtením v Poslanecké sněmovně budu o zákonu jednat ještě se zástupci opozice,“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41998 lidí

Nové pojetí vyvození následků z trestního jednání s odpovídajícím trestáním s důrazem na odpovědnost pachatele vedoucí ke snižování recidivy povede i ke zvýšení bezpečnosti a ve svém důsledku i ke zvýšení pocitu spravedlnosti s nezanedbatelným pozitivním efektem na výdaje celého systému trestní justice.

Hlavní změny, týkající se již samotného trestního řízení, které bude rychlé a efektivnivnější i ve vztahu k obětem, s možností ukládání i krátkodobých trestů odnětí svobody trestním příkazem, jsou následované jak změnami trestních sankcí, zejména posílením alternativních trestů, jejichž efekt bude umocněn připravovaným novým systémem elektronického monitoringu odsouzených, tak i změnami ve vymezení trestných činů a trestů za ně, u kterého dochází k zavedení nových trestných činů, reagujících na současné výzvy, jako je neoprávněná činnost pro cizí moc a trestný čin kriminalizující tzv. deepfake pornografii a současně ke změnám umožňujícím spravedlivější trestání pachatelů.

Předpokládáme, že předkládaný návrh projde plodnou diskuzí v rámci meziresortního připomínkového řízení, v jejímž důsledku ještě může doznat změn, které jsme připraveni zapracovat. Ministerstvo spravedlnosti bude o materiálu, kdy bude předkládán vládě, informovat podrobněji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Novela atomového zákona pomůže urychlit výstavbu nových jaderných bloků

10:17 Úřad vlády: Novela atomového zákona pomůže urychlit výstavbu nových jaderných bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modul…