Pražský dopravní podnik: Smlouva s RENCAR má vážné právní vady

20.04.2016 16:20

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) by rád uvedl na pravou míru některé nepřesné komentáře společnosti RENCAR PRAHA, a. s. (RENCAR) k podstatě právní problematiky Smlouvy o pronájmu reklamních ploch.

Pražský dopravní podnik: Smlouva s RENCAR má vážné právní vady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

Na základě rozhodnutí představenstva DPP bylo zpracováno několik právních stanovisek, které řešily zásadní právní otázky spojené se smlouvou o pronájmu. Důvodem bylo prověření možnosti změn tohoto historického smluvního vztahu z roku 1997 a soulad s novými právními předpisy. Minimálně jedno právní stanovisko si v této souvislosti nechala zpracovat i společnost RENCAR.

Všechna tato právní stanoviska se bez rozdílů shodla na existenci závažných právních vad smluvního vztahu. Rozdílné názory se týkaly konkrétních právních důsledků těchto vad, např. otázky použití koncesního zákona pro změny smlouvy.

Představenstvo DPP musí postupovat při správě majetku s péčí řádného hospodáře. Pokud by představenstvo DPP ignorovalo zmíněné právní vady, jejichž existenci potvrzují všechna doposud zpracovaná právní stanoviska, porušilo by tímto právě výše uvedenou povinnost, tedy nepostupovalo by s péčí řádného hospodáře. Většina právních stanovisek se dále shodla na závěru, že smluvní vztah měl být podřízen koncesnímu zákonu. Jakékoliv podstatné změny současné smlouvy se společností RENCAR jsou s ohledem na koncesní zákon fakticky vyloučené.

V této souvislosti je nutné zdůraznit, že odpovědnost za případné porušení zákona včetně zákona koncesního by neslo vedení DPP a nikoliv vedení společnosti RENCAR. Je proto logické, že vedení DPP postupuje tak, aby minimalizovalo riziko porušení koncesního zákona či jakýchkoliv jiných právních povinností. Jenom tak lze dostát zákonným požadavkům a požadavkům na hospodárné nakládání s majetkem DPP. Opačný postup by představenstvu DPP mohl přivodit trestněprávní důsledky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…