Transplantace ledvin zvyšují kvalitu života nemocných a šetří VZP stovky milionů

17.03.2014 10:25

Sto sedmdesát milionů korun zaplatila loni Všeobecná zdravotní pojišťovna za transplantace ledvin pro 283 svých klientů.

Transplantace ledvin zvyšují kvalitu života nemocných a šetří VZP stovky milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Průměrné náklady na transplantaci tak činily skoro 600 tisíc. I když se tato částka může zdát na první pohled vysoká, VZP přinese již v krátké době úsporu. Náklady na pacienta po transplantaci jsou totiž výrazně nižší, než když musí docházet na dialýzu. V číslech a ekonomických ukazatelích navíc nesmí zaniknout klíčový fakt – život po transplantaci je pro člověka s nevratným selháním ledvin výrazně komfortnější.

Analýzu srovnávající náklady před a po transplantaci vypracovala VZP při příležitosti Světového dne ledvin, který připadá na čtvrtek 13. března. Do srovnání bylo zařazeno 134 konkrétních klientů pojišťovny, kteří transplantaci ledvin prodělali ve druhém a třetím čtvrtletí roku 2012. Pacienti transplantovaní v prvním a posledním čtvrtletí byli z analýzy vyjmuti, protože značná část péče související s transplantačním výkonem u nich mohla být vykázána v roce předchozím či následujícím, což by mohlo vést ke zkreslení výsledku.

Jaké byly náklady na uvedených 134 pacientů v roce 2011 a poté v roce 2013 (tedy rok před a rok po transplantaci provedené v roce 2012), ukazuje následující tabulka.

Vzhledem k tomu, že průměrná roční úspora na jednoho klienta přesahuje 547 tisíc korun a náklady na transplantaci dosahují necelých 600 tisíc korun, lze z ryze ekonomického hlediska říci, že „návratnost“ transplantace je o málo delší než jeden rok.

Nevyčíslitelný je ovšem přínos pro samotné pacienty. „Transplantovaná ledvina prodlouží nemocným život. Dožívají se delší doby, než kdyby zůstali na dialýze. Přežití pacientů s transplantovanou ledvinou je oproti dialýze dvojnásobné a tento rozdíl je patrný ve všech věkových skupinách,“ vysvětlil přednosta Kliniky nefrologie pražského IKEM Ondřej Viklický. Nezřídka se nemocní s transplantovanou ledvinou úspěšně dožívají seniorského věku a řeší stejné problémy jako jejich zdravější vrstevníci. Právě onemocnění ledvin v seniorském věku je věnován letošní Světový den ledvin.

Po transplantaci navíc odpadá nutnost trávit několikrát týdně řadu hodin na dialýze, kde mohou nemocní jen ležet a čekat, až se jim vyčistí krev. Na tu musejí navíc často dojíždět. To vše jim znemožňuje vést normální život.

VZP loni hradila dialýzu pro 8 765 svých pojištěnců, transplantaci ledvin podstoupilo ve stejném období 283 klientů největší tuzemské zdravotní pojišťovny. Tomu, aby transplantaci mohlo podstoupit více nemocných, stojí v cestě zejména nedostatek vhodných dárců. Dlouhodobé výsledky přitom ukazují, že transplantace od živých dárců jsou výrazně lepší v porovnání s transplantacemi od zemřelých dárců. Více o programu transplantace ledvin od žijících dárců najdete například zde.

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…