Bendl napráskal polského ministra: Měli jsme jednat o potravinách, ale on to zrušil

16.04.2013 22:39

Polský ministr zemědělství a rozvoje venkova Stanislaw Kalemba zrušil pozvání českého ministra zemědělství Petra Bendla k jednání o kvalitě potravin, které předtím neoficiálně potvrdil. Schůzka se měla uskutečnit 6. května.

Bendl napráskal polského ministra: Měli jsme jednat o potravinách, ale on to zrušil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl

Bendl to dnes řekl na tiskové konferenci s tím, že jakékoliv oddalování bude zhoršovat situaci. Polské velvyslanectví minulý týden označilo kritiku kvality polských potravin z české strany za snahu vytlačit je z trhu a zvýšit na něm podíl českých výrobků.

Proti tomu, že by v Česku byla vedena jakákoli "masivní kampaň" proti polským potravinám, o níž Poláci hovoří, se následně ohradilo české ministerstvo zahraničí. Jeho jednoznačnou prioritou jsou prý kvalitní potraviny pro české občany.

"Velmi mě překvapilo, že pan ministr nepřijede, já jsem připraven se s ním setkat dál, toto pozvání trvá. Jakékoliv oddalování bude situaci zhoršovat, nikoliv zlepšovat," uvedl dnes Bendl.

Podíl polských nevyhovujících výrobků byl podle údajů Státní zemědělské a potravinářské inspekce nejvyšší ze všech zemí dovážejících jídlo do ČR. Poláci tvrdí, že kontroly kvality jsou spolehlivé a provádějí se podle evropských standardů. Kritika kvality polských potravin podle nich poškozuje dobré sousedské vztahy obou zemí. České ministerstvo zemědělství v reakci uvedlo, že se neřídí původem potravin, ale jedině kvalitou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

4:44 „Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

Spalovací motory je třeba hodit na smetiště dějin. Varianta syntetických pohonných hmot je rovněž za…