Blíží se jaro a s ním i specifické úrazy dětí

17.03.2015 9:30

Riziko vážných úrazů zvyšuje po zimě špatný stav hřišť, zanedbané povrchy a poškozené vybavení. Spolu s jarní sníženou výkonností dětí se podle lékařů v tomto období dramaticky zvyšuje pravděpodobnost vážných úrazů.

Blíží se jaro a s ním i specifické úrazy dětí
Foto: shutter
Popisek: zdravé děti

„Ročně v České republice musíme hospitalizovat na 30tisíc dětí s úrazy a dobrá desetina z nich je způsobena při aktivitách na dětském hřišti, které obecně považujeme za bezpečné. Období, do kterého teď pomalu vstupujeme, patří k vůbec nejrizikovějším,“ upozorňuje doc. MUDr. Veronika Benešová, CSc, vedoucí pracovník NKCPÚ.

Drtivou většinu úrazů 76% mají na svědomí hřiště veřejná. Na domácích hřištích se standartním vybavením, které zakoupíme u některého z výrobců, se stává 23% úrazů. Na po domácku vyrobených hřištích se ročně zraní jen 1% dětí.

 

úrazy 1

Nadpoloviční většina (53%) úrazů dětí je spojena pádem z výšky z různých hracích prvků. Houpačky (19%) jsou na tom podobně jako od batolecích let oblíbené skluzavky (17%).

úrazy 2

Mezi nejčastější úrazy způsobené na hřištích patří zlomeniny (39 %). Dále se jedná o tržné rány (22 %) a zhmožděniny (20 %). Poranění kloubů představuje 11% všech úrazů způsobených na hřištích.  

úrazy 3

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…