Domácnosti se zadlužují čím dál víc, vyplývá z údajů ČNB

30.09.2010 12:38 | Zprávy

Podle informací České národní banky zadluženost tuzemských domácností meziročně vzrostla.

Domácnosti se zadlužují čím dál víc, vyplývá z údajů ČNB

Češi si půjčují čím dál víc. Zadlužení domácností u bank a finančních institucí ke konci srpna dosáhlo dokonce 1 021,75 miliardy, což představuje meziměsíční nárůst o 3,97 mld. Kč (0,39 %). Informaci ve čtvrtek přinesla Česká národní banka (ČNB).

Meziročně se zadlužení domácností zvýšilo o 74,3 miliardy korun, tedy o 7,5 procenta. Po dubnu (+8,9 %), květnu (+8,8 %), červnu (+8,4 %) i červenci (+7,9 %) se tedy tempo meziročního růstu zadlužení opět mírně snížilo.

Podniky jsou na tom lépe 

Podniky si co se zadluženosti týče také nepohoršily. Ke ke konci srpna činilo jejich zadlužení 906,95 miliardy korun. Meziměsíčně vzrostlo o 6,26 mld. Kč (0,7 %), v meziročním srovnání ale pokleslo o 49,32 mld. Kč (-5,2 %).

ČNB poskytuje statistiku o zadlužení domácností a podniků každý měsíc v rámci národního měnového přehledu. Ten je odvozen z bilancí finančních institucí, jež kromě centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v České republice, obsahují také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Více čtěte:

Nečas: Jak umí spořit domácnosit, musí umět i stát 

Foto: cnb.cz 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialův „úspěch“: EU vám vyžene z hlavy topení plynem a ježdění na naftu. Tvrdě

10:15 Fialův „úspěch“: EU vám vyžene z hlavy topení plynem a ježdění na naftu. Tvrdě

Velkým tématem eurovoleb byl bezesporu blížící se zákaz prodeje nových aut se spalovacími motory. A …