Jak efektivně proti modřinám, bolesti a zánětům

16.03.2016 0:00

Úrazy k životu neodmyslitelně patří a každý z nás už má s nějakou modřinou, výronem či dokonce zlomeninou osobní zkušenost. K úrazu lze přijít takřka kdekoli – v práci, při sportu nebo při dopravní nehodě.

Jak efektivně proti modřinám, bolesti a zánětům
Foto: shutter
Popisek: bolest hlavy

Vznik a průběh úrazu je u člověka velmi negativně ovlivněn únavou, přepracováním, požitím léků, alkoholu nebo vyčerpáním.

Při různých nárazech či úderech dochází k poranění kůže, svalů, kloubů i kostí. „Ke zhmoždění dojde primárně v kůži a podkožní tkáni, při silnějším inzultu je následně poraněn sval,“ říká MUDr. Michal Lazák, praktický lékař z Prahy. V případě poranění kloubů se může jednat o podvrtnutí, natažení či vykloubení, kdy se poškozují vaziva poutající k sobě hlavici kosti a kloubní jamku. Kost může být následkem úrazu zhmožděná - nalomená nebo zlomená. Jedná-li se o zlomeninu bez porušení kůže, hovoříme o zavřené zlomenině, otevřená zlomenina je spojená s ránou.

Společným projevem těchto úrazů jsou bolesti, otoky, špatná pohyblivost a modřiny (podkožní krevní výrony), k nimž dochází poškozením jemných cév při poranění kůže (nárazem, úderem). Modřina je vlastně reakcí organismu na takové zranění, při němž krev uniká z poraněných cév do tkání. Postupem času mění modřina svůj vzhled. Červené zabarvení přechází během pár dnů v modré nebo fialové, ke konci pak v zelené a žlutohnědé. Pohmožděná oblast se obvykle zahojí do dvou až tří týdnů. Platí, že čím je člověk starší, tím jsou jeho cévy křehčí. Proto se modřiny snáze tvoří u starších osob než u mladších. U seniorů už i nepatrný tlak na některou část těla může způsobit modřinu, modřiny se u starších osob mohou objevit dokonce i bez předchozího poranění.

S ošetřením je dobré začít co nejdříve. U úrazů pohybového aparátu, jako jsou zhmoždění či podvrtnutí, jsou důležité následující kroky – znehybnit postiženou končetinu a chladit otok. Při ošetření i v následujícím období je dále potřeba zajistit dostatečné tlumení bolesti. „K ošetření po tupém poranění lze použit vedle imobilizace a studených obkladů i lokálně aplikovaná léčiva. Vhodné jsou krémy a gely s analgetickým účinkem. Nejenže se snadno aplikují lehkým vtíráním přímo na postižené místo a jeho okolí, ale tím, že působí především lokálně, jsou šetrnější než celková analgetika,“ říká MUDr. Lazák.

K dostání je například přípravek Ibalgin® Duo Effect, který obsahuje dvě léčivé látky, jež podporují proces hojení. Ibuprofen kromě tlumení bolesti působí i protizánětlivě a heparinoid S snižuje srážlivost krve v místě pohmoždění při úrazu, zabraňuje tvorbě krevních sraženin, urychluje vstřebávání krevního výronu a snižuje tvorbu otoku. Ibalgin® Duo Effect je proto vhodný k léčbě poúrazových stavů a následků úrazů, jako jsou zhmoždění, podvrtnutí kloubu, otoky, podlitiny či poranění měkkých částí kloubů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…