Vzdejte se konzumace všech uzenin a masových konzerv (povolena je výjimečně krůtí, kuřecí či libová šunka). Maso (a to pouze kuřecí, králičí, krůtí, libové telecí a hovězí) jezte pokud možno jen 2 - 3x týdně. Ve Vašem jídelníčku by nemělo chybět 1-2x týdně rybí maso
- Omezte na minimum příjem potravin s vysokým obsahem cholesterolu, jako jsou vnitřnosti a vejce. Množství cholesterolu by nemělo překročit 280 mg/den.
- Upřednostňujte nízkotučné výrobky z mléka (mléko a mléčné výrobky do 2 % tuku, sýry do 30 % tuku v sušině).
- Jezte více zeleniny a ovoce, převážně ve stavu syrovém. Doporučená denní dávka činí 400 g.
- Obilniny, luštěniny, brambory a přírodní rýže by měly být hlavní součástí Vaší stravy.
- Zařazujte do svého jídelníčku více celozrnných produktů (nahraďte jimi housky a chléb z bílé mouky).
- Omezte maximálně příjem sladkostí, koláčů, zákusků a cukru. Nápoje pijte neslazené, event. používejte umělá nekalorická sladidla.
- Jezte pestrou stravu, ale nikdy se nepřejídejte. Jídlo si rozdělte do pěti menších denních porcí. Nejezte ve spěchu či vestoje u lednice.
- Všímejte si výživových hodnot uvedených na obalech potravin a podle nich vybírejte svůj nákup. Nechoďte nakupovat hladoví.
- Při vaření používejte šetrné postupy přípravy jako: vaření ve vodě či v páře, příprava na grilu, teflonu, v alobalu nebo hliněné nádobě. Nedoporučujeme úpravy smažením či tepelnou přípravu na velkém množství tuku.
- Pijte hodně, pouze však minerální či stolní vody, neslazené čaje nebo rozředěné, čerstvě vyrobené ovocné šťávy. Alkoholickým nápojům se vyhýbejte (max. vinný střik). Zasycení napomáhají nápoje teplé nebo s velkým obsahem CO2.
- Mějte vždy po ruce porci nízkoenergetické stravy, abyste počínající hlad zahnali okamžitě. Využijte lehkých zeleninových pokrmů.
- Snažte se, aby Váš denní jídelníček byl tvořen ze 2/3 potravinami rostlinného původu a z 1/3 potravinami živočišného původu.
- Po 17. hodině jezte pouze ovoce či zeleninu.
- Zvyšte svoji fyzickou aktivitu.
- Získejte pro spolupráci rodinné příslušníky.
- Uvedená dietní a režimová opatření by měla vést u většiny z Vás k dosažení limitu normální hmotnosti, za který je považován BMI do 25. BMI (body mass index) = hmotnost v kg / (výška v m)2.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Redakce