Kardiocentrum rozšířilo možnosti šetrných výměn aortálních chlopní

06.02.2015 11:09 | Zprávy

Lékaři českobudějovického Komplexního kardiovaskulárního centra, které patří mezi nejvýznamnější pracoviště svého druhu v České republice, intenzivně pokračují v rozvoji takzvaných miniinvazivních neboli maximálně šetrných operací. Výjimkou nejsou ani tak složité zákroky, jako například výměny aortálních chlopní. Tam, kde kdysi bylo vždy nutné otevírat celý hrudník, si nyní lékaři vystačí v celé řadě případů pouze s drobnými řezy. Lidé, kteří ještě před deseti lety na onemocnění srdce umírali, dnes dostávají šanci žít dál.

Kardiocentrum rozšířilo možnosti šetrných výměn aortálních chlopní
Foto: shutter
Popisek: transplantace

Průlomem v této oblasti byl rok 2010, kdy specialisté kardiocentra zavedli do praxe katetrizační implantaci aortální chlopně metodou TAVI (z angl. Transcatheter Aortic Valve Implantation), kterou dnes rutinně léčí nemocné, jejichž organismus by z nejrůznějších důvodů klasickou operaci srdce nezvládl. Transfemorální náhrada aortální chlopně je metoda, která je mnohem šetrnější než klasická srdeční operace. Nová chlopeň je pacientovi do srdce zavedena z malého řezu v třísle přes stehenní tepnu. Původní nemocná chlopeň je ponechána na místě a její cípy jsou fixovány novou chlopní ke stěně kořene aorty. Není potřeba klasického rozříznutí hrudního koše, zastavení srdeční činnosti a napojení pacienta na tzv. mimotělní oběh. I narkóza je kratší a lehčí. U pacientů, kteří mají komplikovaný přístup z třísla lze novou chlopeň zavést alternativním způsobem z malého okénka mezi žebry nad srdečním hrotem. Tuto alternativu nazýváme transapikální náhradou aortální chlopně,“ vysvětlil ředitel Komplexního kardiovaskulárního centra Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Ladislav Pešl. Jako náhrada je v těchto případech použita biologická protéza vyrobená z hovězího biologického materiálu. Na zákrocích se společně podílejí jak kardiologové, tak kardiochirurgové.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialův „úspěch“: EU vám vyžene z hlavy topení plynem a ježdění na naftu. Tvrdě

10:15 Fialův „úspěch“: EU vám vyžene z hlavy topení plynem a ježdění na naftu. Tvrdě

Velkým tématem eurovoleb byl bezesporu blížící se zákaz prodeje nových aut se spalovacími motory. A …