Když klouby bolí…

19.09.2013 0:00

Osteoartróza kolenního kloubu je chronické onemocnění, které se obvykle rozvíjí pomalu a časem se postupně zhoršuje.

Když klouby bolí…
Foto:
Popisek:

Ačkoli příčinu osteoartrózy nelze odstranit, její příznaky léčitelné jsou, především v časných fázích onemocnění. Jde o celosvětově nejčastější onemocnění kloubů a nejčastější typ artrózy.

Ve zdravém kolenním kloubu se nachází chrupavka, která je obklopena kloubní tekutinou nazývanou synoviální tekutina. V kolenních kloubech postižených osteoartrózou se chrupavka, která chrání kloubní hlavice (zakončení kosti, které je součástí kloubu), postupně opotřebovává. Tekutina ztrácí schopnost absorbovat nárazy způsobené pohybem a zátěží. Kosti se začínají vzájemně třít, což vyvolává bolest.

Osteoartrózou trpí asi každý druhý člověk starší 65 let. V České republice jde o 12 % populace, tedy asi 1,3 milionu pacientů. Mnoho postižených je i mezi mladými lidmi, kteří intenzivně sportují. Riziko samozřejmě s věkem stoupá, stejně tak s nadváhou, s přítomností dědičných faktorů a s prodělaným zraněním kloubů.

Při popisu závažnosti osteoartrózy lékaři používají dva výrazově odlišné způsoby hodnocení. Někteří hodnotí artrózu jako stupeň 1–4. Jiní lékaři popisují osteoartrózu jako mírnou, střední nebo závažnou.

Jedna z možností léčby osteoartrózy
Mezi moderní možnosti, jak s touto nemocí bojovat, patří injekce kyseliny hyaluronové, aplikovaná přímo do kolene. Viskosuplementace, jak se tato metoda nazývá, je jednoduše řečeno doplnění chybějící synoviální tekutiny do prostoru kloubního pouzdra postiženého kloubu. Jde o injekci s kyselinou hyaluronovou, která nahrazuje poškozenou kloubní tekutinu. Účinek přichází velice rychle.

Na trhu najdeme více variant injekcí s kyselinou hyaluronovou, liší se ale frekvencí opakování aplikace. V současné době už existují injekce kyseliny hyaluronové, jejichž účinek přetrvá půl roku, někdy i rok, a to při aplikaci jediné injekce. Z důvodů minimalizace rizika zanesení injekce do kloubů je vhodné volit injekce s minimem aplikací. Opakovaná aplikace je závislá na klinických příznacích pacienta. Léčbu zajišťuje lékař specializovaný na diagnostiku a léčbu artrózy. Pokud docházíte k praktickému lékaři, zeptejte se ho na možnost vyšetření u specialisty, jakým může být…

Ortoped – má zkušenosti s diagnostikou a léčbou poruch vztahujících se k opěrnému systému lidského těla včetně kostí, kloubů, vazů a nervů.

Revmatolog – lékař specializovaný na léčbu onemocnění postihujících klouby, svaly a kosti, jakými jsou nejčastěji artróza, revmatoidní artritida, některé autoimunitní choroby, bolesti kostí a kosterních svalů a osteoporóza.

Na webových stránkách www.bolimekolena.cz najdete poradnu MUDr. Jiřího Neumanna, kam se můžete obrátit se svými dotazy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

„Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

4:44 „Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

Spalovací motory je třeba hodit na smetiště dějin. Varianta syntetických pohonných hmot je rovněž za…