Miloš Zeman je už na Pražském hradě. Za hodinu složí prezidentský slib

08.03.2013 9:16

Brána Pražského hradu se symbolicky znovu otevřela. Nastupující prezident Miloš Zeman v doprovodu své manželky Ivany a dcery Kateřiny krátce po deváté hodině totiž přijel na Pražský hrad. V doprovodu hradní stráže prošel Matyášovou bránou a vstoupil do reprezentačních prostor Hradu. Předtím musel projít špalírem praporečníků a hradní stráže.

Miloš Zeman je už na Pražském hradě. Za hodinu složí prezidentský slib
Foto: hns
Popisek: Miloš Zeman s Václavem Klausem

Miloš Zeman se dnes má stát třetím prezidentem České republiky. V 10:00 začne ve Vladislavském sále společná schůze Poslanecké sněmovny a Senátu. Zúčastní se jí zhruba 500 hostů včetně hejtmanů, diplomatů a nyní již bývalého prezidenta Václava Klause.

Krátce po desáté složí Miloš Zeman prezidentský slib do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha. Štěcha. V půl jedenácté vystřídá tóny státní hymny 21 dělových salv. Naposledy nad Prahou zaduněly při smrti Václava Havla.

Jaký byl program Miloše Zemana dnes ráno? V doprovodu dvou policejních vozů se nastupující prezident nejprve přesunul do kanceláře v Loretánské ulici, kde se převléknul. Manželka ani dcera Kateřina jej tam ale prý nedoprovázely.

„Nikdy v životě jsem nebyl nervózní, někdy v životě jsem byl napjatý, a to jsem i dnes," řekl Zeman novinářům při odjezdu ze svého domova.

Oblek má na míru ušitý, Kateřina je na vysokých podpatcích

K příležitosti slavnostního slibu si Zeman oblékl na zakázku ušitý oblek z mírně lesklé látky, která byla utkána z vlny a hedvábí. Pro inauguraci si nový prezident vybral i černé italské boty, sněhobílou košili s monogramem MZ a kravatu v národních barvách. Nechybí prý ani stříbrné manžetové knoflíčky.

Při průchodu Matyášovou bránou byl zčásti viděn i oděv doprovodu budoucí hlavy státu, tedy dcery Kateřiny a manželky Ivany. Zatímco Kateřina měla na sobě upnutý, černý kabát a do něj si oblékla okrovou šálu a vedle svého otce balancovala v černých lodičkách na ultravysokém podpatku, budoucí první dáma byla oděná celá do černé barvy; její černé střevíčky ale měly podstatně menší podpatky. První slečna má navíc i nový účes.

Ministři se na Pražský hrad sjeli mikrobusem a to přímo od Strakovy akademie. Podle informací České televize premiér Petr Nečas (ODS) cestuje zvlášť a po inauguraci se také zúčastní slavnostního oběda nového prezidenta s nejvyššími ústavními činiteli.

Průběh ceremoniálu zpestří 11 prvků. Ty se mají objevit vůbec poprvé. Patří k nim kromě jiného televizní přenos na velkoplošné obrazovky umístěné na třetím nádvoří Hradu a na Hradčanském náměstí. Další novinky se týkají třeba průvodu Vladislavským sálem, při němž budou nesena obě nejvyšší státní vyznamenání, kterých se prezident po složení slibu stane nositelem, a to Řád bílého lva a Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Jak zdůraznila Česká televize, poprvé se také "zvláštním procesím" ponese slavnostní výtisk ústavy, na kterou skládali slib Zemanovi předchůdci Václav Havel a Václav Klaus.

Salvy vystřelí ze speciálních kanonů

Po Zemanově slibu zazní nad Prahou 21 dělových salv. Armáda kvůli nim do Lobkovické zahrady na Petříně dovezla čtyři speciálně upravené kanony. K palbě je od rána připravuje obsluha složená z vojáků pražského posádkového velitelství. Po prezidentském slibu zazní česká hymna a salvové kanony budou pálit. Aby se střelba ozvala ve správný okamžik, bude mít armáda v sále "informátora" s vysílačkou, který dá ve stanovený okamžik pokyn vojákům na Petříně.

Při inauguraci zazní: Fanfáry ze Smetanovy opery Libuše, Fanfáry z Dvořákovy Osmé symfonie, Husitský chorál, Česká státní hymna.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…