Zeman je tady. A s ním i předpověď, kdo se má začít bát

08.03.2013 8:35

POLITOLOGOVÉ Odborníci se zamýšlejí, jaké budou první kroky nového prezidenta Miloše Zemana ve funkci. A zda se bude historicky první přímo zvolený prezident lišit ve výkonu své funkce od svého předchůdce, nebo zda mají víc společných rysů, než by se mohlo zdát. Analytici se shodují, že Miloš Zeman nebude umírněnější a méně aktivní než byl Václav Klaus a bude se snažit stejně jako on vytvořit z Pražského hradu důležité mocenské centrum.

Zeman je tady. A s ním i předpověď, kdo se má začít bát
Foto: hns
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Kterého prezidenta ctíte nejvíce?

11%
5%
19%
8%
20%
37%
hlasovalo: 23633 lidí

Podle politologů už první kroky Miloše Zemana v nejvyšší ústavní funkci mnohé naznačí. „Možná už inaugurační projev ve Vladislavském sále bude signálem veřejnosti, jak bude prezident svůj úřad vnímat, víc napoví i projev v Parlamentu, kde bude mít možnost poodhalit své záměry,“ řekl politolog Jan Bureš ParlamentnímListům.cz. Půjde podle něj o to, jaké další nové prostředky komunikace Miloš Zeman zvolí. „Možná, že bude volit takové, na jaké jsme nebyli zvyklí. Je přímo zvoleným prezidentem, tedy se bude cítit silnější, může zkoušet, co mu politici dovolí a jak moc ho budou brát vážně,“ dodává Bureš.

Nový prezident bude mapovat situaci a čekat na svou příležitost

Politologové očekávají, že brzy po nástupu Miloše Zemana na Pražský hrad budou následovat setkání s vládou a dalšími ústavními činiteli. „Myslím, že bude ještě nějako dobu mapovat situaci a bude čekat na příležitost, kdy bude moci vstoupit víc do hry, třeba v případě nějaké vládní krize,“ prohlásil Ladislav Mrklas. Za klíčovou a naléhavou věc považují analytici jmenování ústavních soudců. „To můžeme očekávat velmi brzy,“ sdělil ParlamentnímListům.cz. Prezident se záhy také začne angažovat v zahraniční politice. „Očekávám, že nejdříve pojede na Slovensko,“ míní Mrklas. Podle Bureše bude klíčové, jak se bude vyvíjet zahraniční politika Miloše Zemana. „Bude důležité nejen to, kam pojede, ale co tam bude říkat,“ vysvětlil Bureš.

Největším restem jsou neobsazené pozice na Ústavním soudu

Také politolog Kamil Švec potvrzuje, že nový prezident bude muset řešit resty, které Václav Klaus nedotáhl. „Neobsazené pozice na Ústavním soudu jsou největším problémem české politiky, zvlášť v době, kdy Ústavní soud jedná o tak závažných kauzách, jako jsou žaloba na prezidenta, amnestie, církevní restituce, kde soud rozhoduje v plénu, proto by bylo ideální, kdyby plénum bylo kompletní,“ konstatoval a upozornil, že během několika měsíců hrozí odchod dalších soudců. „Dá se předpokládat, že se prezident začne orientovat ve svém úřadu, začne chodit na jednání vlády, sejde se s předsedy dolní a horní komory, aby si vyladili další postupy, a zřejmě i s ministry, zejména zahraničí, ale to už není nic tak naléhavého jako doplnění Ústavního soudu,“ dodal Švec. Jan Bureš předpokládá, že vztah Zemana vůči Ústavnímu soudu bude vstřícnější než u jeho předchůdce. „U Klause byl velmi napjatý,“ podotkl.

Politologové jsou přesvědčeni, že Zeman ovlivní průběh sjezdu ČSSD

Příští víkend pojede Miloš Zeman na sjezd ČSSD, strany, kterou před lety dovedl do Strakovy akademie, ale které neodpustil, že ho „zradila“ v prezidentské volbě před deseti lety. Někteří sociální demokraté zase nemohou zapomenout svému někdejšímu předsedovi, že sociální demokracii i některé osobnosti od té doby mnohokrát svými výroky poškodil. Proto bude podle odborníků velmi zajímavé, zda se jejich vzájemné vztahy upraví a jak zvolení Miloše Zemana prezidentem ovlivní situaci uvnitř sociální demokracie.

„Určitě bude zajímavý Zemanův projev na sjezdu ČSSD, jestli naznačí, jakým směrem by se sociální demokracie měla ubírat, i personálně, nebo bude mluvit spíš obecně,“ uvedl Bureš. Podle Mrklase bude záležet také na tom, jak bude prezident na sjezdu sociální demokracie přijat. Ale myslí si, že jeho projev může průběh sjezdu i volbu vedení ovlivnit. „Nejen může, dokonce si myslím, že ho nějakým způsobem ovlivní. I když nedokáži odhadnout, jaké rozložení sil mezi různými křídly uvnitř sociální demokracie, ale očekávám, že Miloš Zeman naznačí, koho by ve vedení sociální demokracie chtěl. V tom minimálně určitě ovlivnění bude. Pokud to udělá, bude záležet na tom, zda sociální demokracie jeho doporučení přijme a jaké budou další kroky,“ prohlásil Mrklas.

Na jednání sociálních demokratů rozhodnou zákulisní vyjednávání

Politolog Kamil Švec upozorňuje, že Miloš Zeman má v sociální demokracii stále dobrou pozici a mnoho příznivců. Souhlasí s tím, že bude podstatné, s čím prezident na sjezdu vystoupí a kdo se k němu přihlásí. „Myslím, že se situace v ČSSD může vyjasnit i zkomplikovat, ale bude to hrát mnohem významnější roli dovnitř strany než navenek. Frakce uvnitř ČSSD už mají jistě připravené vlastní strategie, jak by měla strana postupovat v mnoha volbách v příštím roce. Jestli má víc spolupracovat s komunisty, nebo ne,“ soudí politolog. Pokud by se k tomu Miloš Zeman na sjezdu vyjádřil, určitě by to mělo nějakou váhu. „Ale nemyslím, že by přijel a chtěl diktovat, koho by měli sociální demokraté obsadit do jakých pozic. On v tom nemusí být a ani asi nebude aktivní. Nebylo by to od něj politicky prozíravé týden po svém zvolení. Spíš půjde o zákulisní politiku a politikaření v rámci strany, kde Miloš Zeman bude chápán jako objekt, ne subjekt dohod,“ objasnil ParlamentnímListům.cz Švec.

Miloš Zeman určitě nebude pomáhat Nečasově vládě

A má se nového prezidenta obávat Nečasova vláda? „Jasná věc je, že prezident nebude hasit žádné požáry a rozhodně nebude vládě pomáhat. Ale nemyslím, že v prvním období bude proti ní nějak zásadně vystupovat,“ domnívá se Ladislav Mrklas. Pokud si kabinet udrží většinu v Poslanecké sněmovně, může Miloš Zeman využívat svého práva a vetovat zákony, může se kriticky vyjadřovat, což nepochybně bude dělat, ale jeho možnosti jsou omezené. Ani jeho účast na vládě nebude podle Mrklase tak horká. „Asi někdy vládu navštíví, když to slíbil. Ale jeho přítomnost nemusí vládu nijak zásadně rozkládat,“ dodal.

Nečasův kabinet je ideový i programový nepřítel nové hlavy státu

Politolog Jan Bureš ovšem upozorňuje, že ani postoj Václava Klause k Nečasově vládě nebyl optimální. Ale podle výroků Zemana se dá očekávat, že bude mnohem kritičtější. „Klaus byl kritický, ale přece jen šlo o vládu více méně pravicovou, takže úplně proti ní nešel, ale pro Zemana je to ideový i programový nepřítel. Ví, že vláda je nepopulární, dal proto veřejně najevo, že by byl rád, kdyby padla,“ konstatoval. Určitě tedy bude nový prezident dávat najevo odlišné názory na vládní politiku i personální obsazení. Na začátku byl podle Bureše razantnější, prohlásil, že by měly být předčasné volby, ale když si uvědomil, že není jednoduché, aby toho jako prezident dosáhl, začal říkat, že ví, že to nedokáže zařídit, ale že jen říká svůj názor. „Bude střílet od boku a bude záležet i na dalších aktérech v politice, jak budou jeho styl akceptovat.“

Ani Zemanovi nevydrží dlouho nezapojovat se do politiky

Politolog Kamil Švec příliš nevěří slibům, že prezident bude vystupovat umírněně a nebude příliš zasahovat do výkonné moci. „Klaus to také sliboval, ze začátku se mu to dařilo, ale po deseti letech v prezidentském úřadě víme, že byl velmi aktivistický a velmi se do politiky zapojoval. Obávám se, že ani Zemanovi to nevydrží celé volební období. V tom jsou si s Václavem Klausem velmi podobní.“ Prý by nevsadil na to, že mu to vydrží dlouho.

Nástupce Klause bude víc proevropský, vlídnější k levici i odborům

Hledat odlišnosti mezi bývalým a budoucím prezidentem je podle Jana Bureše velmi obtížné. „Miloš Zeman bude podobně razantně prosazovat svoje ideové názory a postoje. Má jiný styl komunikace vůči novinářům, jistá odlišnost bude ve vztahu k Evropské unii, nepochybně bude chtít být vnímán jako víc proevropský, eurofederalista, vyvěsí vlajku EU, podpoří integrační procesy, ale fandové silné integrace mohou být zklamáni, protože i Zeman se bude tvářit jako obhájce národních zájmů, byť ne tak důraznou formou jako Klaus,“ je přesvědčen Bureš. Ale stejně prý bude protestovat proti tomu, když nám komise zakáže používat název nějakého výrobku. „Bude trochu odlišný než Klaus, ale nebude to zásadní obrat o 180 stupňů, bude to tak o 90,“ dodal. Je samozřejmě více levicový, takže bude mít vlídnější vztah k levici jako celku, i ke komunistům, a odborům.

Bude snaha, aby se na politické scéně etablovala SPOZ-Zemanovci

Zeman nebude podle Ladislava Mrklase navenek vystupovat s tak kontroverzními tématy jako Václav Klaus. „Názorově se liší v řadě záležitostí, nejen v otázce evropské integrace, ale i oblasti životního prostředí,“ upozorňuje. Ale politolog předpokládá, že bude chtít stejně jako jeho předchůdce udělat z Hradu důležité mocenské centrum. „Tím spíš, že v jeho zájmu je, aby se na politické scéně etablovala strana SPOZ-Zemanovci. V tomto směru to bude jiné angažmá než Klausovo,“ upozornil. Nebude podporovat SPOZ otevřeně, ale může v některých projevech a krocích vysílat signály. „Bude také záležet na tom, v jakém stavu bude ČSSD po sjezdu, podle toho se Zeman rozhodne, jakou pozici pro SPOZ zvolí, jestli spojenectví nebo otevřené nepřátelství,“ dodal politolog.

Žaloba na Klause není varováním pro Miloše Zemana

Nebude ústavní žaloba na Václava Klause varováním i pro nastupujícího nejvyššího ústavního činitele, že mu parlament nebude porušování ústavy a zákonů tolerovat? „Tenhle argument by byl relevantní, kdyby senátoři podávali žalobu na prezidenta před pár lety, kdy nechtěl jmenovat soudního čekatele, nebo když nepodepisoval mezinárodní smlouvy, tedy v době, kdy bylo evidentní, že ústavu překračuje. Ale v okamžiku, kdy podávají žalobu ani ne týden před koncem jeho funkčního období, získává jiný význam,“ míní politolog Kamil Švec. Takový krok má být podle něj použit ve chvíli, kdy je ústava pošlapávána nebo když prezident nekoná či koná špatně, pak by Senát fungoval jako hlídač ústavy a ústavnosti. Odmítá argument, že ústavní žaloba má vést k tomu, aby Ústavní soud vymezil kompetence hlavy státu.

V budoucnu už bude téměř nemožné podat žalobu na prezidenta

Kamil Švec nechápe žalobu jako varování pro Miloše Zemana, protože od jeho nástupu platí nová právní úprava, kdy k žalobě na prezidenta bude potřeba většina zákonodárců nejen v Senátu, ale i v Poslanecké sněmovně. „A není to prostá, ale dvoutřetinová většina. Takže senátoři to nemohou myslet jako zdvižený prst pro dalšího prezidenta, protože už nebudou sami rozhodovat,“ vysvětlil politolog. Podle nové úpravy bude téměř nemožné najít potřebný počet hlasů v obou komorách pro ústavní žalobu. „To už by prezident musel začít jednat o připojení Česka k Polsku nebo Německu, pak by se možná potřebná většina v obou komorách Parlamentu našla,“ dodává Švec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…