Ministerstvo chce, aby soudy častěji ukládaly domácí vězení

10.10.2011 6:55

Ministerstvo spravedlnosti začalo minulý týden jednat s představiteli krajských soudů, aby soudci častěji posílali odsouzené do domácího vězení, protože české věznice jsou přeplněné. Píše to dnešní vydání Mladé fronty Dnes (MfD). Soudci se novým postupům nebrání, podle nich jsou však možnosti udělování alternativních trestů omezené. Není také jisté, zda by byl dostatek pracovníků probační a mediační služby, kteří by domácí vězně kontrolovali.

Ministerstvo chce, aby soudy častěji ukládaly domácí vězení
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

"Předsedům krajských soudů jsme už natvrdo oznámili, jak jsme na tom. Že další odsouzené už nemáme kam dávat," řekl listu náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák. Domácí vězení by se týkalo jen odsouzených, kteří se dopustili méně závažných trestných činů, mají kde bydlet a mohou pracovat. Úředníci odhadují, že by mohlo jít asi o 360 vězňů, někteří z nich by mohli být propuštěni z věznice a v domácím vězení strávit zbytek trestu. Podle Voláka však ministerstvo nemůže zasahovat do nezávislého rozhodování soudů.

Kam s nimi?

Předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Milan Kohoutek řekl, že soudy se novým postupům nebrání, ale musí rozhodovat podle zákonů, a ty možnosti pro udělení alternativního trestu nebo změnu trestu výrazně omezují. "Nemohou pouštět zločince z vězení jen proto, že je teď pro ně málo místa," podotkl Kohoutek.

Pokud by odsouzených v domácím vězení přibylo, muselo by ministerstvo řešit také problém s pracovníky probační a mediační služby, kteří domácí vězně kontrolují. Podle šéfa probační služby Pavla Šterna by však v tomto případě mohli pomoci členové vězeňské služby a justiční stráže.

List uvedl, že kapacita českých věznic je 20.000 míst, ale v současné době si v nich trest odpykává o 3000 lidí více. Dalších 5500 odsouzených do výkonu trestu nenastoupilo, většina z nich se tomu vyhýbá.

"Potřebovali bychom postavit dvě nové věznice, což je v současné době úspor naprosto nereálný plán," uvedl Volák. Dodal, že většina současných zařízení už navíc nutně potřebuje rekonstrukci.

Foto: Filip Jandourek

Související:

Byli jsme v kriminále. Porno mají vězni zakázané, mohou jen erotiku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…