Rudý senátor: Co bylo znárodněno, patří státu. Církve to ale stejně užívají

01.03.2013 21:01

Premiérův podpis pod smlouvu s církvemi v době, kdy se navíc čeká na rozhodnutí Ústavního soudu o zákonu o církevních restitucích, nerozviřuje klidné vody jen na celostátní úrovni. Vyjadřovat se k němu chtějí i lidé z regionů. Většina hlasů z nejateističtějšího kraje republiky je bez skrupulí kritická a plná nedůvěry vůči církvi.

Rudý senátor: Co bylo znárodněno, patří státu. Církve to ale stejně užívají
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce-ilustrační koláž

Při rozmýšlení, zda se z náboženských organizací jen nestanou „realitní kanceláře“ a původní církevní poslání ustoupí do pozadí, má například mostecký zastupitel Roman Antoš jasno. „Už jednou si nedobrovolně najali realitní kancelář - jmenovala se KSČ. A nyní za tu realitku zaplatíme všichni!“ říká natvrdo. „Neměla by tato ´realitní kancelář´ říci svůj názor? Zatím se chechtá jen pod vousy, jak zase získává voliče,“ míří do řad komunistických politiků, kteří dnes v Ústeckém kraji drží kormidlo.

Komunistický senátor necítí vinu

Chomutovský senátor za KSČM Václav Homolka vnímá zákon o „církevních restitucích“ jako špatný, proti darům církvi obecně však vyhraněn není. „Pokud něco chtějí jako nyní například dar od státu, nemusejí se za to stydět. Naše strana není proti. Pokud něco pozbyli, ať se o tom jedná, to ano,“ říká pro ParlamentníListy.cz s tím, že si ale nemyslí, že by kdy církev přišla například o kostely a podobné objekty – naopak se jim ještě finančně vypomáhá, protože jejich správu leckdy skutečně těžce nezvládají.

„Například u nás v Klášterci nad Ohří kostel patří církvi. Za poslední roky se na něj daly miliony, ještě co si vzpomínám coby místostarosta města. A problém jsme s tím neměli,“ dodává s tím, že problém vidí jinde. „Jde o ten způsob, jak se do toho jde. Že Nečas něco podepíše, i když mu je jasné, že devadesát procent veřejnosti čeká na prověření Ústavním soudem. To je na tom smutné,“ pojmenovává konkrétně největší nešvar celé záležitosti.

Že by snad za „ukradení“ majetku církvím mohli komunisté, s tím se rozhodně neztotožňuje a nemyslí si, že by jeho strana měla takové břemeno nést. „Žádný majetek ukraden nebyl. To je klišé, že něco ukradli komunisté. Ať to ukážou, pokud to tvrdí. A pokud se něco dostalo někam určitými způsoby, které měly být ve prospěch společnosti a dnes je vnímáme jako špatné, pak to tedy vraťme, ale jednejme o tom jinak, než se děje,“ objasňuje svůj postoj směrem ke kritikům typu, jakým je například zmíněný Roman Antoš. „Podle mne pokud třeba bylo něco znárodněno a podobně, tak to dnes patří státu a oni to stejně užívají. Je to celé špatně připraveno. Nespravedlivé. Navíc jsou zahrnuty i církve, které tehdy vůbec nepůsobily. Tím si zadělávají jen na to, že věřících ubyde,“ uzavírá chomutovský politik.

Názor od sousedů za hranicemi

Bývalá servírka Nina Blacká z Mostu se před několika lety ze severních Čech odstěhovala úplně za hranice. Německé sousedy vnímá jako sakrálně vyspělejší. Dokonce, byť sama se k žádné církví neupírá, vnímá duchovní život kolem sebe včetně péče o nemocné a staré ze strany věřících. Že bychom se něčeho podobného mohli dočkat v Čechách, tomu zhola nevěří. „Nevím přesně, jak je to v Německu, ale vím, že se tu církev stará o nemocné, staré, postižené lidi. Občas chodí jeptišky nebo děti po domech a vybírají na charitu peníze,“ říká ParlamentnímListům.cz o svých postřezích. 

Že by se však česká církev začala dnes díky získanému nemovitému majetku starat o nemocné a starému, tomu dneska nevěří. „Nechce jen církev rejžovat na zrestituovaném majetku? Nevím...,“ reaguje na tvrzení římskokatolické církve, která i ve svých tiskových zprávách na internetu zmiňuje, že majetkové narovnání umožní dále rozvíjet službu církve široké veřejnosti, jako je budování hospiců pro staré a umírající, péče o nemocné a národní kulturní dědictví, ale také vzdělávání a další obecně prospěšné aktivity.

Odpustky pro nejbohatší vrstvu?

I svými dalšími vyjádřeními se pasuje do skupiny „nevěřících Tomášů“. „Bude to jak za krále klacka: Církve budou nejbohatší a lidi budou beztak muset platit za své hříchy odpustky. Kde bude brát církev na opravy budov a podobně?“ ptá se řečnicky Nina Blacká a dodává: „Že se řeší takovéhle věci! Kdyby raději vláda řešila důležitější věci! Mělo by to zůstat, jak to je.“

Štěpánka Trnková z nedalekého Chomutova také patří do skupiny skeptiků. „Kolik nám je? Může snad někdo věřit tomu, že bude církev v dnešní době pečovat o staré a nemocné lidi?“ Přesně takovou vizi ale najdou všichni severočeši na stránka Diecéze litoměřické, pod kterou patří krušnohorský vikariát pro chomutovskou i mosteckou farnost římskokatolické církve.

Církev v Ústeckém kraji nyní ale řeší další palčivý problém, a to šrám nepravomocně odsouzeného kněze zdejší diecéze Petra Kubíčka, faráře z Libochovic, ve věci údajného sexuálního zneužití pětileté dívenky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…