Výstup na Sněžku pomůže malému Vojtovi bez nožiček

29.01.2015 10:21

Již třetí ročník charitativního Výstupu na Sněžku bude určen pro teprve pětiměsíčního Vojtíška Měsku z Prahy, kterému musely být třetí den po porodu amputovány obě nožičky - pravá v kolínku a levá ve třech čtvrtinách stehna.

Výstup na Sněžku pomůže malému Vojtovi bez nožiček
Foto: archiv
Popisek: Vojtíšek

„V každém ročníku je vždy jedno dítě hlavním symbolem – tváří celé akce. Našemu nadačnímu fondu KlaPeto doporučila rodinu Vojtíška Veronika Smutná - maminka Simonky, pro kterou jsem, sám rok po amputaci levé nohy nad kolenem, vystoupal na Sněžku poprvé,“ říká Jaroslav Petrouš, iniciátor benefičních výstupů na nejvyšší českou horu. Malému Vojtíškovi musely být končetiny amputovány z důvodu ucpání obou tepen v lýtkách a následnému odumření tkáně. K tomuto poškození došlo kvůli složitému vývoji plodů už v děloze – Vojtíšek je z jednovaječných dvojčat, má ještě zdravého bratra Štěpánka. „V jednu chvíli jsme ani nedoufali, že se vůbec podaří obě děti zachránit. Po první amputaci čekala Vojtíška ještě jedna, a to kvůli vytvoření krevní sraženiny v amputované nožičce a následné infekci. Bylo nutné odstranit nekrotickou část a nožičku zkrátit o dalších šest milimetrů. Po druhé operaci již hojení probíhalo bez komplikací a Vojtíšek se dobře zotavoval. Je to totiž velký bojovník,“ vypráví jeho maminka Miriam Měsková. S handicapem svého dítěte se vyrovnává s obdivuhodnou silou. „Nejprve to byl šok – víte, že tyhle věci se dějí, ale dějí se těm druhým. Člověk je zaskočen, když to potká jeho samotného. Samozřejmě jsme se s tím ale srovnali, i když mi dodnes občas s hrůzou teprve dochází, že můj syn nemá obě nohy. A říkám si, co budu dělat. Postupně zjišťujeme, co vše bude potřebovat.“

Mladou rodinu teď čeká řada změn – například se budou muset stěhovat z bytu, který je v činžovním domě ve třetím patře bez výtahu, do bytu bezbariérového. Vojtíšek také bude muset navštěvovat specializované centrum v Motole, kde mu vyrobí první protézy, aby si na ně mohl co nejdříve zvykat a sžívat se s nimi. Protézy jsou klíčové pro jeho další správný pohybový vývoj. „Kvůli častým návštěvám v nemocnici bude rodina potřebovat automobil, který v tuto chvíli nevlastní a nedosáhne na státní příspěvek. Ten je totiž ze zákona až od tří let věku,“ říká spoluzakladatelka nadačního fondu KlaPeto Kateřina Klasnová. „Spolu se změnou způsobu přidělování příspěvků na péči je to možná další námět k přemýšlení o změně dosavadní legislativy,“ dodává.

Na nejvyšší českou horu vyrazí handicapovaný atlet, mnohonásobný mistr ČR a rekordman v hodu diskem a oštěpem Jaroslav Petrouš v sobotu 30. května. Akce pod záštitou Pece pod Sněžkou, horské služby a hasičů z Úpy začne v devět hodin ráno na centrálním parkovišti a bude se konat tradičně v rámci dětského dne. Benefice navazuje na předchozí ročníky, dříve v režii Cesty za snem, a klade si za cíl opět pomáhat dětem po amputaci končetin. Cestu za snem vystřídal v pořádání nadační fond KlaPeto, který založil Jaroslav Petrouš s bývalou poslankyní Kateřinou Klasnovou. V roce 2013 výstup pomohl čtyřleté Simonce Smutné z Kobylnice a v loňském roce dvanáctiletému Petru Janušovi z Trutnova. V obou ročnících se podařilo vybrat téměř tři čtvrtě milionu korun, které pak pomohly nejen Simonce a Péťovi, ale ještě dalším šesti těžce zdravotně postiženým dětem. Lidé mohou přispívat na transparentní účet nadačního fondu nebo si zakoupit tričko s originálním motivem, které bude k dostání na webových stránkách nadačního fondu od března nebo přímo na akci v květnu.

„Pevně věříme, že přijde ještě více lidí než v minulých ročnících a že lidská solidarita pomůže malému Vojtíškovi k úspěšnému startu do života. Vybrané peníze z benefice poslouží právě na zakoupení tak potřebného automobilu,“ říkají Jaroslav Petrouš a Kateřina Klasnová.
Celá akce ale není jen pomocí konkrétnímu dítěti. Má připomenout problematiku života s handicapem a to, jak velký dar je zdraví, ale také to, že nic se nemá v životě vzdávat.

Více o nadačním fondu KlaPeto:

Nadační fond KlaPeto založili v srpnu loňského roku handicapovaný atlet Jaroslav Petrouš a bývalá poslankyně Parlamentu ČR Kateřina Klasnová. Nadační fond si klade za cíl přispět k lepšímu postavení zdravotně postižených, podporovat aktivity handicapovaných, chce se zasloužit o odstraňování mentálních a legislativních bariér pro zařazování sociálně a zdravotně znevýhodněných lidí do běžného života a poskytovat poradenské služby. První velká akce nadačního fondu je právě výstup na Sněžku pro Vojtíška. Charitativní Výstup na Sněžku vymyslel již před třemi lety Jaroslav Petrouš – sám byl v té době rok po nadkolenní amputaci levé nohy. Více informací na www.klapeto.eu

Více o Vojtíškovi Měskovi:

K poškození došlo v prenatálním věku miminka (v děloze) vinou TAPS (twin anemia-polycythemia sequence) syndromu, kdy dochází k přesunu krvinek od jednoho plodu k druhému. Tím se jeden plod stává anemický (chudokrevný), hůře prospívá. A druhý plod má krev zahuštěnou, proto se mohou vytvářet krevní sraženiny (tromby). Později byl u miminek diagnostikován ještě i TTTS (twin to twin syndrom), kdy dochází k transportu živin mezi plody. Byla nutná operace s cílem zachránit alespoň jedno z miminek. Díky skvělé lékařské péči v Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí se podařilo zachránit oba bratry.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…