„A proč pro takovýho debila pracujete? Běžte jinam!" Kubera vyslechl u Jílkové vyhozenou prodavačku a neudržel se

16.03.2017 22:51

„Proč máme v Česku tak nízké mzdy?“ zeptala se v pořadu Máte slovo moderátorka Michaela Jílková. Vzhledem k tomu, že mezi hosty do studia dorazili Jiří Dolejš (KSČM) či senátor Jaroslav Kubera (ODS), bylo se na co dívat. Kubera dokázal, že si nehodlá brát servítky za žádných okolností.

„A proč pro takovýho debila pracujete? Běžte jinam!" Kubera vyslechl u Jílkové vyhozenou prodavačku a neudržel se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Česká republika stále zaostává za západními státy ve výši platů zaměstnanců. Proč tomu tak je? Měla by se zvýšit minimální mzda? Na tuto otázku odpovídali před kamerami České televize poslanec a ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš, senátor a místopředseda Senátu Parlamentu ČR Jaroslav Kubera (ODS), vedoucí makroekonomického oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů Martin Fassmann, děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík, své k tématu řekli také Simona Tichavská, propuštěná vedoucí diskontu, a Jaroslav Strnad, jednatel firmy.

„Víte, mě dojalo to, co čtu každý den v novinách, že Slováci mají vyšší platy než my, že se jim vede lépe než nám, ale ta slovenská základna byla o dost nižší. A když díky České národní bance platíme 27 korun za euro, tak se nedivte. Když si přepočítáme platy při ceně 16 korun za euro, což je reálná síla, tak ono to zas tak hrozné není. Pak jsou tady obrovské náklady na zavádění evropských směrnic. Tady se pořád říká, jaké nám to přináší výhody, ale ony ty dotace poskytují navíc obrovský korupční potenciál,“ začal Kubera zostra. 

„Víte, pan Kubera kritizuje opatření České národní banky, ale už nekritizoval kroky exprezidenta Václava Klause při ekonomické transformaci. My jsme se dostali asi na 10 procent německé mzdy a to, že jsme dokázali za 25 let vyšplhat na 27 procent německé mzdy, to je docela zázrak,“ shrnul Fassmann. „Když vládla pravice, tak ekonomika končívala v depresi. Já chápu, že pánům tady naproti se to líbit nebude, ale my musíme pojmenovat příčiny,“ rozjel se odborářský ekonom.  

V tu chvíli si vzal slovo Ševčík a označil dosud řečená slova za spoustu nesmyslů. „No jistě, to je pan Ševčík z Liberálního institutu,“ smál se Ševčíkovi v přímém přenosu Fassmann. Oponenty protistrany obviňoval, že si vypráví pohádky, které by si měli nechat třeba do Senátu, rýpl si do Kubery.

Ke slovu se dostal také pan Strnad. „Já jsem tady za toho otrokáře, jak mě nazvala paní ministryně Marksová (ČSSD). Ale on je stát ten spouštěč, protože stát ve výběrových řízeních poptává jen nejnižší cenu. Když jdeme do soukromé firmy, tak se nás ptají na kvalitu a na vybavení, ale stát zajímá jen nejnižší cena,“ rozčiloval se host.

Ke slovu se znovu přihlásil Kubera. „Včerejší Právo znovu napsalo tu zhůvěřilost, že dvě třetiny zaměstnanců nedosáhnou na průměrnou mzdu. Já vás ujišťuju, že to platí i v Německu a že to platí i v USA,“ prohlásil na kameru. Z publika se ozval pán, který prozradil, že řidič kamionů v Rumunsku bere asi 1000 eur, u nás je to přece jen lepší, ale firmy hledají přepravu za nejnižší cenu.

Paní Tichavská k tématu doplnila, že prodavačky dostávaly v diskontu 13 500 korun hrubého. To je asi 11 tisíc čistého, možná ani to ne. „A když jsme žádali navýšení mzdy, tak nám bylo řečeno, že jsme hladoví. Já jsem jako vedoucí nastupovala za 18 500 korun. Za šest let jsem dosáhla stropu 23 tisíc korun a od té doby mi nepřidal nic,“ rozčilovala se dáma. A když se pokusila založit odborovou organizaci, která by se pokusila se zaměstnavatelem domluvit navýšení platů, tak byla vyhozena. „To odporuje Ústavě ČR!“ zesilovala hlas dáma.

Kubera se propuštěné paní Tichavské okamžitě zeptal, zda se někdy dívala, kolik činila její superhrubá mzda. Dáma přisvědčila, že její superhrubá mzda činila 37 tisíc. „A tady je ten problém!“ zesílil hlas Kubera. „My krmíme nenažraný stát,“ přisadil si Ševčík.

Fassmann se rozkřičel proti Ševčíkovi: „To je nesmysl. Vy byste byli nejradši, aby se neplatilo sociální a zdravotní pojištění a aby si to každý platil sám,“ vypálil odborářský ekonom. „My jsme se dostali do role polokolonie, protože my nevyrábíme finální výrobek. A když nevyrábíme finál, tak nás každej okrade!“ hřímal odborář.


ReproFoto: ČT

Proč pro takovýho debila pracujete?

Paní Tichavská však podstatu problému vykreslila ještě barvitěji. „My jsme za rok 2015 vydělali 140 milionů korun čistého zisku. Copak je pro zaměstnavatele takový problém nám přidat?“ ptala se paní Tichavská. Obratem doplnila, že má vysokoškolské vzdělání, takže si velmi dobře uvědomuje, že majitel firmy musí zisk napřed vydělat a část ho musí reinvestovat zpátky do firmy. To podle jejího názoru nic nemění na tom, že by takový diskont mohl přidat víc.

Senátor Kubera paní bývalé prodavačce okamžitě položil otázku. „A proč pro takovýho debila pracujete? Běžte jinam! My když vypisujeme výběrová řízení, tak se nám hlásí zmrzlináři. Tak se přestěhujte, my vás vezmeme!“ jásal ve studiu Kubera.

Jiří Dolejš konstatoval, že především nadnárodní firmy odvádějí zisky z Česka, malé české firmy to nedělají. Takže drobní živnostníci by měli podle Dolejše stát na straně komunistů a odborářů.

O slovo se přihlásil pan Beránek sedící v publiku a konstatoval, že jsme zaručeně produktivnější než Němci. „My jsme určitě produktivnější než Němci, děláme za třetinový mzdy a v Německu se nám kvůli tomu smějou,“ kroutil hlavou pan Beránek. „A když nejsou zaměstnanci, tak podnikatelé nenavyšují mzdy?“ pokračoval host z publika.  

To se na vás pověsí šest parazitů

Ševčík kontroval, že právě socialistická vláda ČSSD privatizovala banky a právě banky odvádějí nemalé zisky z Česka, takže pokud chcete někoho kritizovat, tak je podle Ševčíka třeba obrátit se na levicové strany. Měli bychom se prý také zamyslet nad tím, jak dlouho v Česku pracujeme na stát.

Paní sedící v publiku dala Ševčíkovi za pravdu. „Já si myslím, že je zbytečné, abychom se tady hádali. Je nutné lidem u televizních obrazovek říct, že 45 korun z každé stokoruny dostane stát. A jak tady mluvil pán, že čeští zaměstnavatelé jsou produktivnější než Němci, tak je to možná pravda, a Francouzi a další nám budou bránit vstupovat na jejich pracovní trh,“ zlobila se dáma.

Dolejš však „proklínaný stát“ okamžitě bránil. „Ale ten stát je tady proto, aby se nemuselo platit na školách, aby se nemuselo víc platit ve zdravotnictví. To je přece taky ten stát. A my chceme být blíž Rumunsku, kde je to mnohem nižší, ty odvody, nebo chceme být blíž tomu Rakousku nebo Německu?“

To ovšem stále nebylo vše. Další podnikatel sedící v publiku zašel s kritikou státu ještě dál. „Na české zaměstnavatele je navěšeno spousta parazitů, jsou to různé EIA a jiné. Stát chce najít práci pro své úředníky. To vám takhle přijde do firmy šest parazitů a kontrolujou, jestli to děláte správně!“ rozohňoval se host.

My tady brečíme jako želvy

Poslední kolo debaty znovu rozjel senátor Kubera. Zastal se seniorů.

„Polovina národa bere nějaké dávky. Připadá vám to normální? A já musím říct ještě jednu věc. Teď se máme dobře. Ale pozor na tu krizi, která přijde. Ale to nechci říct. My tu máme jednu skupinu obyvatel čítající přes dva miliony lidí a to jsou senioři, kteří jakž takž žijí, když jsou dva. Maminka zaplatí nájem a tátovi něco zbude a můžou jít třeba do divadla. Já to vím, když babičce zemřel manžel, tak platila sedm tisíc za nájem, ale důchod měla osm tisíc. My tady brečíme, ale my můžeme taky dělat něco jiného, my si můžeme založit odbory, změnit práci a tak podobně. Ale oni nemůžou udělat nic. My tady brečíme jak želvy, ale máme se v podstatě dobře!“ rozkřikl se před kamerami senátor.

Takřka okamžitě se dočkal odpovědi z publika. „Já jsem bejvalej řidič tramvaje a jsem rád, že už i vy, pane Kubera, začínáte říkat to, co říkáme my komunisti už dlouho, že se musíme postarat o nejstarší občany. Prosím vás, my jsme tady měli důchodový účet, asi už od Metternicha za Rakouska-Uherska. A ten důchodový účet byl až do tohohle tisíciletí v převisu, jenže to by to pan Klaus nesměl rozpustit do státního rozpočtu,“ zaznělo z úst postaršího diváka.

„Ale takhle to nebylo!“ rozkřikli se okamžitě Kubera s Ševčíkem dohromady. Moderátorka Jílková však pořad pomalu uzavírala a začala se s diváky loučit.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…