Svaz měst a obcí si stojí za svými výtkami ke školské novele

04.05.2016 23:15

Svaz měst a obcí České republiky nerozumí kritice od ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) za výtky svazu k novele školského zákona. Nárok dvouletých dětí na mateřskou školku ministerstvo se svazem neprojednalo, řekl dnes ČTK výkonný ředitel svazu Dan Jiránek. Poukázal také na to, že nevznikla analýza finančních dopadů nové povinnosti na obce. Zprávu přinesla ČTK.

 Svaz měst a obcí si stojí za svými výtkami ke školské novele
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Novelu školského zákona dnes na doporučení svazu vetoval prezident Miloš Zeman, veto může přehlasovat sněmovna. Prezident v odůvodnění veta poukázal na argumenty svazu proti tomu, že novela zavádí nárok na školku od dvou let věku dítěte a také školské obvody spádových mateřských škol. Obě opatření podle svazu obce zatíží. Valachová oponovala, že důvody pro odmítnutí garance míst ve školkách neexistují. Stanovisko svazu ministryně považuje minimálně ze dvou třetin za zcela lživé, zbytek je podle ní nepravda.

Jiránek kritice nerozumí. Podle něj je třeba v zákoně nebo změnou jiných zákonů ošetřit, že obce, kterým se nové povinnosti ukládají, na ně budou mít peníze. Chybí mu analýza, jak nové povinnosti zvýší provozní a investiční náklady měst a obcí, co budou znamenat z hlediska hygieny a požární bezpečnosti. Obce nyní podle Jiránka třeba nevědí, jestli budou moci být dvouleté a starší děti ve společné místnosti, protože menší děti mají jiné nároky například na spánek. Svazu se nelíbí zejména nárok dvouletých dětí na místo ve školce. „V okamžiku, kdy to je nárokové, tak to znamená, že rodiče by se toho mohli domoci soudně,“ řekl.

Právě nárokovost ale ministerstvo podle Jiránka se svazem nikdy neprojednalo. Do novely se podle něj dostala až ve sněmovně. „Já tomu nerozumím, proč paní ministryně nehájí svůj návrh a hájí návrh nějaké paní poslankyně,“ uvedl.

U školských obvodů spádových mateřských škol, které mají podle Valachové garantovat dětem místo alespoň v místě bydliště, jsou podle Jiránka rozpory ve vyjádření ministryně a jejího úřadu. Valachová při jednání se svazem i v senátu řekla, že není problém, aby spádovým obvodem například ve statutárním městě bylo celé město, řekl. Ministerstvo školství ale podle něj svazu napsalo, že s tím nebude souhlasit. „My paní ministryni věříme, ale věřili bychom jí lépe, kdyby to samé, co říká ona, psalo ministerstvo,“ řekl Jiránek.

Valachová dnes uvedla, že chce se zástupci svazu o jeho výhradách k novele v nejbližších dnech jednat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…