To je divné: Čím víc Donald Trump šokuje, tím má vyšší preference

09.12.2015 13:54

Z některých výroků Donalda Trumpa se lidskoprávním aktivistům, mainstreamovým médiím a levicovým politikům doslova ježí vlasy na hlavě. Jak ovšem ukazuje přehledný graf britského týdeníku The Economist, jeho podpora u voličů po každém takovém tzv. „kontroverzním“ prohlášení naopak stoupá.

 To je divné: Čím víc Donald Trump šokuje, tím má vyšší preference
Foto: repro youtube.com
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

To, že se bude ucházet o prezidentský úřad, Trump oznámil 16. června 2015. „Nepotřebuji ničí peníze, protože používám ty vlastní. Nepotřebuji lobbisty a žádné dárce. Nezajímají mě, protože jsem bohatý,“ chlubil se Trump svými finančními poměry, což mu následně přineslo okamžitou podporu voličů z nuly na pět procent. V následujících týdnech začal rozdávat údery na všechny strany a nevynechal ani své stranické kolegy. Na adresu republikánského senátora Johna McCaina dále 18. července poznamenal, že jej nepovažuje za válečného hrdinu. „On se stal válečným hrdinou jen proto, že byl zajat nepřítelem. Já mam radši ty vojáky, kteří zajetí unikli,“ prohlásil Trump o McCainovi, jenž strávil několik let v zajetí za války ve Vietnamu.

V té době Trumpovi průzkumy veřejného mínění přisuzovaly 15 %. Po těchto slovech se však jeho obliba zvýšila nejméně o tři procenta. V očích svých příznivců stoupal i nadále a na začátku srpna již soupeřil o vedení mezi republikány s Benem Carsonem. Neublížila mu ani poněkud nevhodná poznámka, kterou počastoval dle jeho názoru neobjektivní moderátorku první televizní debaty republikánů. „Mohli jste jasně vidět, že má oči podlité krví. A ta krev se jí valila i z její... prostě odevšad.“ V následujících dnech ztratil Trump dle průzkumů maximálně jedno procento voličské přízně. O čtrnáct dní později zase obvinil Čínu, že Spojeným státům „krade“ pracovní místa i továrny. Z dvaadvaceti procent se rázem v dalších dnech dostal až na třicet procent.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Na konci září se zase Trump vyjadřoval k přistěhovalecké politice a navrhoval výstavbu velké zdi na hranicích s Mexikem. „Jistě ale nemám problém s tím, aby tam byly dveře a my jsme všechny slušné Mexičany mohli pozvat dovnitř,“ prohlásil Trump. Jenže vedle toho označil mexické přistěhovalce za kriminálníky. Ani po tomto hojně kritizovaném výroku se od něj jeho příznivci neodvrátili. Na přelomu září a října se pohyboval Trump pod 25 %, ale další procenta k dobru získal díky svým výrokům na adresu syrských uprchlíků. Označil je za „trojského koně“ a varoval před jejich příklonem k Islámskému státu. Po mírném vzestupu následoval naopak mírný sestup, který Trump zastavil dalším výrokem o muslimech.

„Musíme se na některé záležitosti podívat opravdu zevrubně. Zejména mešity musíme sledovat s největší opatrností,“ řekl Trump a naznačil, že by měly vzniknout databáze všech muslimů žijících ve Spojených státech. Získal tak dle grafu britského týdeníku další dvě procenta podpory voličů. Před čtrnácti dny se zase nezastal Afroameričana, který přerušoval jeho vystoupení na jednom ze shromáždění. Trumpovi příznivci na něj tehdy dost nevybíravě zaútočili. „Nejspíš jej prostě museli trochu umravnit, protože to, co po dobu mého projevu prováděl, bylo opravdu nechutné,“ poukazoval Trump a pár dní poté se vrátil na současných třicet procent. A konečně předevčírem prohlásil, že by zakázal vstup všech muslimů do Spojených států. Sklidil za to tvrdou kritiku, ale vzhledem k předchozím průzkumům u voličů o podporu patrně opět nepřijde. Možná tomu bude přesně naopak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…