„Vakcína proti nové variantě nechrání.“ Profesor Beran a „dnešní“ covid

10.01.2024 4:40 | Komentář

Přenos onemocnění aktuální podvariantou mutace omikronu je opravdu velmi jednoduchý a stačí k tomu krátký kontakt s nemocným. „Za nejpodstatnější považuji fakt, že proti variantě JN.1 u nás dostupná vakcína proti covidu-19 očkované osoby neochrání,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz profesor Jiří Beran, ředitel a vedoucí lékař Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové. Uznávaný epidemiolog dodává, že strach není žádoucí, neboť infikovaného člověka oslabuje. Doporučuje pestrou vyváženou stravu a dostatek přirozeného pohybu, naopak není vhodné se izolovat.

„Vakcína proti nové variantě nechrání.“ Profesor Beran a „dnešní“ covid
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jiří Beran na semináři Vakcinace proti onemocnění COVID-19 - současný pohled

Hrubou chybou by podle zástupců Světové zdravotnické organizace (WHO) bylo pohlížet na covid už jenom jako na minulost. Především proto, že lidé z vysoce rizikových skupin jsou málo proočkovaní. Odbornice na infekční nemoci Marie van Kerkhoveová to pro Sky News označila za nesmírně frustrující a vyjádřila údiv nad tím, proč se tento efektivní nástroj nevyužívá, když jím lze řešit problémy s covidem, tedy především zamezit těžkým průběhům nemoci i úmrtím. Podle WHO je navíc aktuální podvarianta mutace omikronu zvaná JN.1 zákeřnější než její předchůdkyně. Kvůli své neobvyklé struktuře může vést ke snadnější infikaci a prodloužení doby onemocnění.

Přitom příznaky této subvarianty omikronu jsou velice podobné jiným mutacím – také u ní se projevuje zvýšená teplota, rýma, bolest hlavy, ztrátu čichu, průjem nebo žaludeční křeče. „Zdá se však, že JN.1 má potenciál se lépe zachytit na buňce, a tudíž nás i snadněji infikovat. Ve spojení s imunitními únikovými mechanismy tak může být pro náš organismus náročnější se této varianty zbavit,“ upozornila imunoložka z Manchesterské univerzity Sheena Cruickshanková. Proto se očekává, že covid bude i pro letošek představovat jedno z největších zdravotních rizik.

U nás dostupná vakcína očkované osoby neochrání

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57765 lidí
O covidu se začátkem nového roku vyrojilo v tuzemských médiích vícero informací, ať už o jeho rostoucím výskytu nebo o možnostech, jak se proti nejnovější podvariantě omikronu chránit. „Za nejpodstatnější považuji fakt, že proti variantě JN.1 u nás dostupná vakcína proti covidu-19 očkované osoby neochrání,“ zdůrazňuje pro ParlamentníListy.cz profesor Jiří Beran, ředitel a vedoucí lékař Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové. „Ale potvrzuji z naší praxe, že přenos onemocnění je opravdu velmi jednoduchý a stačí k tomu krátký kontakt s nemocným. Dále vidíme vcelku mírné průběhy onemocnění (pacienti jsou často překvapeni tím, že ‚to je jako ten kovid?‘), a to i v nejvyšších věkových skupinách. Potvrzuji i to, že průběh bývá delší a často označován pacienty jako ‚otravný‘,“ poznamenává vakcinolog.

Vzhledem k tomu, že u nás dostupná vakcína proti aktuální variantě omikronu nepomůže, předepisují lékaři rizikovým pacientům antivirotika. Na českém trhu jsou k dostání dva druhy – léky Lagevrio a Paxlovid. „Mezi základní příznaky patří bolest hlavy, bolest zad, bolest v krku, horečka, která netrvá déle než 2–3 dny, poté kašel, rýma a příznaky zánětu vedlejších nosních dutin (bolest hlavy, rýma, dutý zvuk hlasu). Pacienti mají příznaky odcházejícího zánětu vedlejších nosních dutin i přes dva týdny. Pokud se dostanou do zdravotnického zařízení a splňují kritéria pro předepsání Lagevria nebo Paxlovidu, pak jim je předepsán a nesetkal jsem se s jakoukoliv restrikcí či omezením,“ konstatuje profesor Jiří Beran.

Strach není žádoucí, protože infikovaného oslabuje

V minulém roce zemřelo v Česku na covid podle vyjádření epidemiologa Romana Chlíbka, předsedy České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, pro server Lidovky.cz 1184 lidí. „To, že zemřelo přes tisíc osob na covid, je velmi smutné, ale na druhou stranu na chřipku v předcovidové době umíralo dle odhadů asi 1500 až 2000 osob. Nikdo však nepočítá a netestuje při úmrtí osoby na rhinoviry, adenoviry, RS viry, málokdy se testuje na chřipku. Není možné se ve spektru běžných akutních respiračních onemocnění soustředit jen na jednoho původce. Pro teoretiky jen doplňuji, že název ‚akutní respirační onemocnění‘ vyjadřuje cestu přenosu těchto chorob a že většina z nich má i systémové působení, díky rozsevu viru v krvi (virémie),“ vysvětluje epidemiolog.

Před Vánocemi narostl týdenní počet nakažených až ke 23 tisícům, po poklesu ve svátečním období se předpokládá kulminace po Novém roce. Ačkoli covid má u mnohých lehčí průběh než v době pandemie, není radno onemocnění podceňovat. „Jako po každé akutní respirační infekci je důležitá rekonvalescence asi po dobu 14 dní od skončení posledního příznaku, kdy je nutné limitovat jak fyzickou zátěž, tak i psychické nasazení. Zde platí především ‚Poslouchej své tělo!‘ Onemocnění covid-19 není nutné se obávat, ale je vhodné mu věnovat patřičnou pozornost. Strach není žádoucí, protože infikovaného člověka oslabuje,“ upozorňuje šéf Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové.

Žádná izolace, ale pestrá strava a dostatek pohybu

Namístě není ani strach, ale ani opakování přehnaných opatření z covidových let 2020 a 2021. „Není vhodné se opětovně izolovat, je dobré mít pestrou vyváženou stravu a dostatek přirozeného pohybu, především chůze s počty kroků od 10 tisíc za den u osob okolo 50 let po 3 tisíce kroků u nejstarších spoluobčanů. Dostatek vitamínu C a D je samozřejmý. Stejně jako využití kromě podobných léků na bolest a horečku i klasické kyseliny acetylsalicylové v případě covidových bolestí či horečky. O jiných lécích nebudu hovořit, protože bych za to mohl být postihován. Je vhodné covid-19, jeho výskyt a dopady nezveličovat, ale reálně popisovat,“ dodává pro ParlamentníListy.cz profesor Jiří Beran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…