Andrej Babiš rozmáznutý ve vlastních novinách na dvě strany: Pohrozil Kalouskovi, označil UFO a odhalil plány

12.10.2015 6:43

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se v Lidových novinách, které mu patří, rozhovořil obsáhle o prostředí Poslanecké sněmovny, o prezidentských i krajských volbách i o zákonu o elektronické evidenci tržeb.

Andrej Babiš rozmáznutý ve vlastních novinách na dvě strany: Pohrozil Kalouskovi, označil UFO a odhalil plány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

"Sněmovna je pro mě prostředí, které mi vyhovuje nejméně. Mám pocit, že jsou tu někteří snad hluší. Desetkrát můžu říct, že žádná data o konzumaci v restauracích či o nákupech v obchodě finanční úřady sbírat nebudou. Ale opozice to omílá dokola, protože si z elektronické evidence tržeb udělala vlajkovou loď odporu," uvedl Babiš ve dvoustránkovém rozhovoru s tím, že nešel do politiky, aby se vykecával. Někteří opoziční poslanci jsou však podle něj jak z jiné planety, jako ta figurka zeleného mimozemšťana z reklamy.

V té souvislosti se obul do svého předchůdce Miroslava Kalouska (TOP 09), který v minulém týdnu blokoval zákon o hazardu. "Je pravda, že nerozumím procedurálním otázkám do detailu a přijde mi neskutečné, že místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek je schopen takovýmto způsobem paralyzovat projednávání zákonů. On přitom tvrdí, že dělá řádně opoziční práci, takže cokoliv, co je i konstruktivní a rozumné, blokuje jen proto, že to předkládá koalice. Vždy byl očividně fanouškem hazardu. Takže jsme svědky absurdity, že na jednání sněmovny dochází jeden z největších podnikatelů v hazardu Ivo Valenta, který sponzoroval ODS, a sleduje své zlobbované ovečky, jak blokují vyšší zdanění loterijního byznysu," podotkl s tím, že by bylo nejlepší změnit jednací řád sněmovny, kdy by jednotlivá vystoupení poslanců byla limitována.

K evidenci tržeb dodal, že obstrukce nám brání v přijímání zákonů, které potřebujeme. "Jsme jedna z mála zemí v Evropě, která evidenci tržeb nemá. Neodvádění daně z přidané hodnoty, vyplácení zaměstnanců na ruku... Všichni víme, že je to obcházení zákona. Zákon přitom není namířen proti živnostníkům, jak tvrdí opozice. Týká se všech, kdo prodávají, ať už jim platíme kartou, nebo v hotovosti, a to s daní z přidané hodnoty, nebo bez. A takto prodávají velké firmy, řetězce, malé firmy i živnostníci. Nám jde hlavně o narovnání podnikatelského prostředí, aby všichni podnikali za stejných podmínek, aby přiznávali veškeré tržby a platili daně," řekl. Sám se však domnívá, že nelze obstruovat věčně, elektronická evidence tržeb dle něj projde.

"My to musíme protlačit parlamentem. Nepřipouštím možnost, že by to neprošlo. Bez toho není možné snižovat deficit rozpočtu, jak máme v plánu. I politicky jde o klíčový zákon," uzavřel toto téma.

Podle vicepremiérových slov jeho hnutí již chystá program a lídry do krajských voleb. "V kampani chceme lidem vysvětlovat, co děláme, jak to v politice funguje, jak to probíhá v koalici. Nemáme šanci jim to říct. Rozhovor v novinách nebo tři věty v televizi na to prostě nestačí," uvedl s tím, že s lidmi je třeba mluvit hlavně o tom, co je skutečně trápí. Podle něj by bylo úspěchem, kdyby hnutí ANO získalo pět nebo šest krajů. "Bude záležet na tom, jaké se nám podaří získat kandidáty. Někde už máme jasno, jinde se zatím vybírá a vyjednává. Navíc je velký zájem kandidovat na posty hejtmanek mezi našimi poslankyněmi, takže kandidátky jistě nebudou výhradně mužskou záležitostí," upřesnil. K prezidentské volbě podotkl jen tolik, že si není jist, že hnutí ANO bude stavět vlastního kandidáta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…