Ať každá země udělá, co může. Ne, že nám bude někdo diktovat. Nechápu logiku Bruselu, bouřila se v ČT europoslankyně Konečná

25.06.2017 14:20

Europoslanci Pavel Svoboda (KDU-ČSL), Luděk Niedermayer (TOP 09) a Kateřina Konečná (KSČM) se v pořadu Otázky Václava Moravce České televize vyjádřili k problematice migrační krize a Evropské unie.

Ať každá země udělá, co může. Ne, že nám bude někdo diktovat. Nechápu logiku Bruselu, bouřila se v ČT europoslankyně Konečná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

„Už bratislavský summit přišel s tím, že bychom se měli zabývat věcmi, které nás spojují, a nebabrat se ve věcech, jež nás rozdělují,“ vrátil se k minulému summitu Svoboda. Dodal, že v případě, že z reformy azylové politiky vyjmeme otázku přerozdělování, zůstane tam díra, jež může být problém. 

Konečná si v této souvislosti přeje, aby Česká republika pracovala ohledně reforem dříve. „Spoustu věcí prohráváme tím, že nejsme schopni si říci, co vlastně chceme,“ řekla. 

Podle Niedermayera je otázka kvót však pouze malou částí řešení problému. „Měli bychom přemýšlet nad tím, že v případě, že by se nám stalo to samé, co ostatním zemím, budeme je žádat o pomoc. Solidarita by měla být dobrovolná. Nedohoda je způsobená všemi těmi diskutéry – jak zeměmi, které se odmítají zapojit, tak těmi, kteří chtějí direktivně, aby se zapojily,“ dodal.

„Byla bych ráda, aby to bylo na principu dobrovolnosti. Ať každá země udělá to, co může. Ne že nám bude někdo diktovat, co máme dělat. Nechápu logiku Bruselu, neboť porušujeme lidská práva uprchlíků, protože je nutíme jít někam, kam nechtěli jít,“ rozčílila se nad přerozdělováním komunistická europoslankyně. „Nikdo nepřijal tolik migrantů, kolik měl přijmout. Ale jen někteří jsou trestáni. A s touto politikou nesouhlasím,“ uvedla.

„Evropská komise začala u tří států, kdy dva mají na svém kontě nulu a třetí stát, který byl tak hloupý, že přijal v této věci usnesení vlády,“ podotkl k řízení Evropské komise vůči Česku, Polsku a Maďarsku o nedodržování unijní legislativy ve věci kvót europoslanec Svoboda. 

„Kdybych měl vsadit svoje kalhoty, vsadil bych spíš na to, že se reforma azylové politiky nepovede,“ vyjádřil obavy Svoboda. Niedermayer i Konečná se pak k němu přidali. 

Svoboda však pak rozčílil Konečnou tím, že de facto připustil, že se čeští politici podle něj chovají v otázce azylové politiky jako burani. „Čeští politici se snaží vyjednávat, a to nepovažuji za buranské,“ zareagovala Konečná. 

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Řeč pak byla i o sdílené suverenitě, již zmínil v minulém týdnu prezident Miloš Zeman. Konečná i Svoboda berou toto spojení s možným referendem o vystoupení Česka z Evropské unie jako bonmot. „Vidím snahu a manipulaci, která může být pro naši zemi nebezpečná,“ podotkl k Zemanovu příklonu k referendu ohledně členství v Evropské unii Niedermayer. 

„Místo toho, abychom vyvolávali debatu o referendu, tak bychom kvůli Evropě na křižovatce měli vést s občany diskusi o budoucnosti Evropské unie. Měli bychom se vykašlat na naše malé politické hrátky a měli bychom řešit například to, jak změnit schémata. Po téhle debatě si musíme sednout, zda je toto Evropa, do které jsme vstupovali, a zda v této Evropě chceme být,“ dodala Konečná.

„Pan prezident volá po referendu, ale zároveň říká, že bychom měli přijmout euro. A já bych řekl, že tyto dva výroky jsou vlastně protimluvem,“ dodal Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…