BIS varovala před čínskými agenty. Takto prý špioni pracují

23.11.2019 14:05

BIS varovala, že se čínští komunisté mohou snažit na svou stranu získat některé české policisty. A sobotní MF Dnes přinesla příklad brigádního generála a šéfa moravskoslezské policie Tomáše Kužela, který v roce 2015 vyrazil do Číny získávat zkušenosti, jak zvýšit bezpečnost na velkých akcích.

BIS varovala před čínskými agenty. Takto prý špioni pracují
Foto: Radim Panenka
Popisek: Peking, hlavní město Číny

Podle českých zpravodajců existuje riziko, že se čínští komunisté pokoušejí a nadále budou pokoušet získat pro spolupráci české policisty.  Může jít např. o české strážce zákona, kteří doprovázejí na cestách české politiky, ale nejen o ně. Někteří policisté totiž vyrážejí do Číny i bez politiků.

Jedním z takových policistů je šéf moravskoslezské policie Tomáš Kužel, kterého prezident Miloš Zeman povýšil do hodnosti brigádního generála. V roce 2015 se policista vydal do Číny, vyměnit si zkušenosti, jak zajistit bezpečnost na akcích většího rozsahu.

Kužel se k cestě mezi čínské komunisty nevyjádřil a k tématu odmítl cokoli říci i současný policejní prezident Jan Švejdar, který jen vzkázal, že v roce 2015 nebyl policejním prezidentem, takže se k tématu nebude vyjadřovat. Ale deník zjistil, že na financování cesty se podílela jak česká, tak čínská strana.  

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) tvrdí, že cesty probíhají podle předpisů.

BIS před policejními cestami do Číny varovala.

„Velmi nebezpečné podle našeho názoru je, když jsou tito lidé zváni na výlety do Čínské lidové republiky, tam jsou hoštěni, všechno je to čínskou stranou placeno a potom na konci přijde nabídka na spolupráci,“ popsal mluvčí BIS Ladislav Šticha způsob, jakým Číňané lanaří potenciální agenty. „V poslední době cítíme tento trend bohužel i u bezpečnostních složek a snažíme se o tom velmi nahlas mluvit,“ dodal.

Čínská strana si podle zpravodajců vybírá policisty, u kterých cítí, že by se v budoucnu mohli dostat na vyšší posty a snaží se je získat pro spolupráci, protože by se to jednou mohlo hodit. A čínské špionážní aktivity se podle všeho neomezují jen na policisty.

„Snaží se dostat do kontaktu s nejrůznějšími vědeckými pracovníky, s lidmi z univerzit, ale také samozřejmě kontaktovat naše politiky,“ uvedl mluvčí BIS Šticha v České televizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…