Babiš by snížil státní příspěvky stranám, ty říkají: Ne, to by ohrozilo demokracii

18.04.2013 7:17

Z menších stran jsou slyšet návrhy na snížení příspěvku státu do stranických pokladen. Stát do nich ročně nasype zhruba půl miliardy korun. Velké strany se ale těchto peněz vzdát rozhodně nechtějí. Píší o tom Lidové noviny.

Babiš by snížil státní příspěvky stranám, ty říkají: Ne, to by ohrozilo demokracii
Foto: SANEP
Popisek: Graf volebních preferencí v období 5. -10.7. 2012

Tlaky na snížení státního příspěvku stranám přicházejí například od miliardáře Andreje Babiše, šéfa Agrofertu a hnutí ANO 2011. Ten Lidovým novinám řekl, že budou požadovat, aby se zvýšila hranice procentuálního volebního zisku pro získání příspěvku. Nynější tříprocentní hranice je podle něj nízká. Babiš by prý snížil státní peníze všem. „Minimálně pětkrát. Protože z toho se dobře žije,“ říká šéf hnutí ANO 2011. Podle Lidových novin se Babiš domnívá, že strany mají být financovány zejména členskými příspěvky a sponzorskými dary.

Většina stran se však nyní shoduje na nutnosti zavedení průhlednějšího financování. Lidové noviny připomínají, že vláda minulý týden schválila zavedení transparentních účtů. Úřad na dozorování stranických účtů a hospodaření však zavrhla.

Levice se bojí privatizace moci

Podle levicových stran by menší náklady státu znamenaly vyšší moc oligarchů. „Tak velké snížení by znamenalo jediné, vytváření oligarchických stran podporovaných podnikateli oligarchy tak, jak to známe z autokratických režimů,“ řekl Lidovým novinám šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

S tímto názorem prý souhlasí i komunisté. Předseda KSČM Vojtěch Filip se prý domnívá, že by taková změna ve financování vedla k privatizaci státní moci. „Na to, aby mohli mít politickou stranu by měli pouze bohatí,“ říká Filip. Podle něj by pak zůstaly pouze masové strany a má prý na mysli KSČM a lidovce. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, podle Lidových novin, se snížením příspěvků od státu nesouhlasí, protože tento výpadek by podle něj asi nahradily peníze od firem. „A tady se dostáváme do korupčního prostředí,“ uvedl Bělobrádek.

ODS je proti, zatímco VV a LIDEM jsou pro omezení peněz

O korupčním prostředí hovoří i šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Lidovým novinám řekl, že korupční prostředí by se prý vytvářelo zejména u stran, které jsou nyní zadlužené.

Marek Benda, šéf poslanců ODS, Lidovým novinám řekl, že ODS nechce odstřihnout strany od státních peněz. „Pro omezení moci a vlivu bohatých ekonomických skupin pokládáme částečné financování ze státního rozpočtu podle volebních výsledků za správné,“ tvrdí Benda.

Vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake k problému říká: „Vysoké příspěvky potlačují politickou konkurenci, protože znevýhodňují menší a mimoparlamentní strany.“ Proto se prý staví za omezení státních příspěvků. Věci veřejné prosazovaly snížení opakovaně a předseda VV Vít Bárta se k tomuto názoru stále hlásí, dodává deník.

Příspěvky dostává 22 stran

Se ztrátou loni hospodařily například ČSSD, ODS nebo TOP 09. Celkem získalo v roce 2012 státní příspěvek 22 stran a hnutí. Uvádí to Lidové noviny. Deník jako příklad zhodnocení volebních výsledků předkládá Suverenitu Jany Bobošíkové, která ve sněmovních volbách dosáhla 3,67 procenta hlasů a dostává tak ročně do pokladny 7,4 milionu korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…