Babiš vyzývá NATO, aby začalo potápět lodě pašeráků migrantů

09.09.2015 14:42

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš dnes vyzval Severoatlantickou alianci, aby zahájila námořní operaci ve Středozemním moři k potápění prázdných lodí pašeráků lidí a k ostraze hranic Turecka. Chce o tom mluvit s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, který dnes odpoledne přijede na dvoudenní návštěvu Česka.

Babiš vyzývá NATO, aby začalo potápět lodě pašeráků migrantů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

"Chci pana generálního tajemníka vyzvat k akci. NATO by mělo společnými silami ochránit tureckou hranici a Středozemní moře, mělo by pomoci při potápění prázdných lodí pašeráků a pomáhat při dalších akcích proti těmto nebezpečným zločincům a vrahům, jejichž byznys ohrožuje uprchlíky i Evropu," uvedl Babiš v tiskovém prohlášení.

"Chování pašeráků lidí, kteří se neštítí ničeho, je navíc srovnatelné s chováním somálských pirátů, proti nimž NATO v srpnu 2009 zahájilo operaci Ocean Shield. Proč tedy nyní neudělá třeba operaci Mediterranean Shield?" navrhuje šéf ANO.

Česko by podle něj mohlo aktivně pomoci například vysláním polní nemocnice na turecké hranice nebo na některý z řeckých ostrovů. NATO by mělo pomoci i s výstavbou dalších uprchlických táborů v zemích, které nápor uprchlíků nezvládají, soudí Babiš.

"Není pravda, že Evropa není ohrožena. Válka na Blízkém východě a v severní Africe už díky uprchlické krizi vyvolává chaos i na našem kontinentu. Sami bojovníci Islámského státu varují, že mezi uprchlíky budou infiltrováni jejich lidé," zdůvodnil nutnost ochrany Evropy.

Námořní operaci proti pašerákům migrantů spustila už Evropská unie. Tato operace ve své finální fázi počítá i s potápěním pašeráckých plavidel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…