Bavorsko dnes možná rozhodne, že přibrzdí proud uprchlíků. Rakousko hrozí, že pak ještě víc zesílí hraniční kontroly

09.10.2015 8:08

Pokud Bavorsko přibrzdí proud uprchlíků z Rakouska, zesílí Rakousko kontroly na svých hranicích. Podle tiskové agentury APA to dnes na schůzce ministrů vnitra k migrační problematice v Lucemburku řekla rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová Leitnerová.

Bavorsko dnes možná rozhodne, že přibrzdí proud uprchlíků. Rakousko hrozí, že  pak ještě víc zesílí hraniční kontroly
Foto: Balazs Beli
Popisek: Migranti překonávají zátaras na maďarsko-chorvatské hranici

Ministryně upozornila, že Rakousko v případě zpomalení uprchlického proudu může začít hranice kontrolovat intenzivněji a ve větším rozsahu.

Rakousko vyčká, k čemu Bavorsko skutečně přistoupí

Ministryně však zdůraznila, že je třeba vyčkat, jaká opatření Bavorsko skutečně zavede. Pokud k nim ale přistoupí, bude Rakousko nuceno odpovídajícím způsobem reagovat.

Pokud Bavorsko začne uprchlické toky zpomalovat, tedy více kontrolovat, pak bude muset i Rakousko přistoupit ke zpomalení uprchlických toků, a tudíž také zahájit intenzivnější a rozsáhlejší kontroly,“ citovala APA Miklovou Leitnerovou.

Ministryně už na konci září naznačila, že pokud se budou hromadit uprchlíci před rakousko-německými hranicemi, zbude už jenom uzavření hranic, a to i s pomocí silových složek.

Rakousko je pro desetitisíce uprchlíků poslední tranzitní zemí na cestě do Německa. Příchod migrantů do Německa se zrychlil poté, co se německá kancléřka Angela Merkelová 5. září vzhledem k dramatické situaci syrských uprchlíků v Maďarsku rozhodla nechat do země přijet tisíce neregistrovaných osob.

Bavorsko možná bude vracet uprchlíky zpět do Rakouska

O týden později zavedl Berlín na hranicích kontroly, na což reagovala Vídeň dočasným zesílením ostrahy hranic s Maďarskem, Slovenskem, Slovinskem a Itálií.

O naléhavých opatřeních na zpomalení přílivu žadatelů o azyl bude v pátek rozhodovat bavorská vláda, i když Bavorsko samo o sobě nemůže uprchlíky vracet do Rakouska. O tom může rozhodnout jen spolková vláda v Berlíně a kancléřka Merkelová to odmítá.

Vídeň varovala před rizikem násilí. „Pokud uprchlíci, kteří chtějí zůstat v Německu, budou vraceni do Rakouska, pak musíte koneckonců očekávat nepokoje,“ řekla Miklová Leitnerová.

Bavorský ministerský předseda Horst Seehofer v rozhovoru s deníkem Bild ale naznačil, že opatření půjdou i tímto směrem. Schůzka kabinetu se podle něj bude zabývat hlavně otázkou, jak uprchlíky integrovat. „Kromě toho probereme zvláštní sebeobranná opatření na omezení migrace, jako je posílání lidí zpět na hranici s Rakouskem a okamžitý rozvoz nově příchozích žadatelů o azyl po Německu,“ řekl Seehofer.

Podle něj do Bavorska za necelých pět týdnů přišlo více než 225 000 uprchlíků a úřady už jim nestačí poskytovat ubytování a péči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…